Україні радять ввести екологічний податок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні радять ввести екологічний податок

Казна та Політика
220
Без прийняття законів щодо охорони навколишнього середовища Україна не просунеться в переговорах про членство в Євросоюзі, вважає експерт із захисту навколишнього середовища українсько-європейського дорадчого центру з питань адаптації законодавства Юріс Озолінс, повідомляє "Німецька хвиля".
В Україні немає чіткої законодавчої бази захисту навколишнього середовища, що чинні же нормативи абсолютно не відповідають європейським нормам, говорить експерт.
Замість цього забруднення водойм, надмірні викиди в атмосферу провокують кризу навколишнього середовища. Щоб убезпечити людей, влада повинна терміново розробити стратегію охорони навколишнього середовища, переконаний Юріс Озолінс.
"Ця ж стратегія повинна підказати, де в першу чергу і як приступати до величезної проблеми охорони навколишнього середовища. Потрібно ще раз уважно обміркувати, що можна зробити просто нормуванням, примусовими методами, а що - обкладанням податком. Очевидно, що законодавство повинно бути переглянуто саме в цьому розділі", - сказав Озолінс.
Експерт радить стягувати з українців екологічний податок, що платять всі жителі країн-членів Євросоюзу. На думку Озолінса, цю норму в Україні ввести буде дуже складно, особливо на промисловому сході через сильне політичне лобі. Однак економічна доцільність виходу на європейські ринки може змінити екологічну свідомість в Україні.
"Екологія - це винятково сильна зброя, коли потрібно усунути конкурента. Якщо ваші суперники доведуть, що люди на Донбасі хворіють більше, ніж в інших місцях, то ваша продукція може напоротися на бойкот або ембарго в країнах ЄС", - констатує експерт
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас