Долар повернеться до 5 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар повернеться до 5 гривень

Валюта
5843
За прогнозами експертів, до сезону відпусток курс американської валюти на готівковому ринку підніметься до позначки 4,9-5,0 гривень за долар.
4,65 гривні за долар - такий "подарунок" населенню піднесли багато українських банків та обмінники на великодні свята. З початком робочих буднів ситуація трохи покращилася, долар купували вже по 4,75-4,85.
Проте тенденція утворилася стійка: уже майже два місяці готівковий курс долара в Україні сильно відрізняється від офіційного. Наприклад, учора середній готівковий курс покупки становив 4,8 гривні, що на 4% менше від офіційного.
Однак банкіри в один голос заявляють: до літа курс долара повернеться до колишньої позначки. У зв'язку із цим вони радять не поспішати розставатися зі своїми "зеленими".
Основна причина того, що мільйони українців, що одержують зарплату в доларах (у конвертах), стали бідніші - боротьба з інфляцією. Справа в тому, що готівковий курс долара тісно взаємозалежний з міжбанківським ринком: падіння/зростання курсу на міжбанку практично завжди спричиняє його зниження/збільшення на готівковому ринку.
Раніше, коли курс американської валюти наближався до позначки 5,0, Нацбанк завжди виходив на міжбанк і викуповував надлишок доларів (чим підтримував курсову стабільність). Але вже близько двох місяців він цього не робить, допомагаючи в такий спосіб уряду в боротьбі з інфляцією, що розбушувалася. Долар упав через інфляцію
Без підтримки Нацбанку на перше місце при формуванні валютного курсу вийшли ринкові фактори, у першу чергу - відсутність потрібної кількості гривні. З початку року НБУ та уряд як антиінфляційні заходи стерилізували близько 15 мільярдів гривень, що привело до значного стиснення ліквідності в банківській системі та економіці в цілому. Як результат - дефіцит гривні і зниження попиту на валюту.
"Підвищена нестача гривневої ліквідності в юридичних осіб не дає їм можливості виходити з покупками валюти на ринок. Крім того, Україна зараз не проводить виплати за російський газ, тому немає додаткового попиту на валюту", - пояснює начальник управління дилінгу банку "Хрещатик" Валерій Доага.
Та й самим банкірам зараз набагато вигідніше працювати із гривнею. "Проблеми з ліквідністю привели до істотного підвищення ставок по гривневих кредитах (вартість "нічних грошей" у квітні досягала рекордних 45%. - ред.). Зараз банкам дуже вигідно видавати кредити в гривні, тому більшість із них готові продавати валюту навіть за заниженою ціною", - говорить аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Літня відлига
У той же час експерти стверджують: уже до літа курс долара повернеться на колишній рівень, тому не треба поспішати здавати свої "зелені" в обмінники.
"Зараз вартість долара перебуває практично на самому дні. Як тільки уряд почне проводити розрахунки за газ, відшкодовувати ПДВ і проводити інші гривневі виплати, курс американської валюти виросте. Може бути, не відразу, але, швидше за все, курс повернеться в коридор 4,95-5,0", - вважає Валерій Доага. З ним згодний начальник казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум. "За всіма економічними показниками ринок повинен стабілізуватися в районі 4,9-5,0. Але це відбудеться за умови, що ні уряд, ні президент не будуть робити різких політичних маневрів", - прогнозує він.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас