Ющенко закликає Тимошенко оголосити "реальну боротьбу з інфляцією" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко закликає Тимошенко оголосити "реальну боротьбу з інфляцією"

Казна та Політика
311
Президент України Віктор Ющенко вважає за необхідне оголосити загальнонаціональну зрозумілу для всіх і реальну програму боротьби з інфляцією. Про це він заявив на прес-конференції в Харкові 7 травня.
"Коли за 4 місяці рівень інфляції підвищується на 13%, а в річному вирахуванні - більше 30%, це нас повертає в середину 90-х років", - заявив Ющенко. При цьому він підкреслив, що серйозне зростання цін відбулося не тільки на ринку споживчих цін, але, що більш руйнівно, - на ринку цін виробника.
Ця інфляція, на його думку, через 2-3 місяці може дати нову хвилю зростання цін: "Ми вже почали звикати до того, що щомісяця українська інфляція становить 3,2% або 3,1% - динаміка жахлива". Ющенко підкреслив, що відбулося серйозне руйнування споживчої здатності людей і що жодна категорія населення не може змиритися з тим, що за 4 місяці вона стала біднішою на 13%. "Сформована ситуація змушує терміново переглянути бюджет на 2008 рік", - сказав Ющенко.
За його словами, у бюджеті необхідно передбачити компенсації тим верствам населення, яким вони визначені законом. "А для інших верств населення сказати, що в нас урядом, Національним банком підготовлені ті заходи, які дадуть можливість 5-6-й місяць зустріти з керованою інфляцією", - сказав Ющенко.
Крім того, він підкреслив, що наявна тенденція починає становити загрозу охолодження виробничої активності: "Такий ціновий удар може не перенести не тільки людина, але й національна економіка".
Ющенко заявив, що владі сьогодні потрібно зайнятися організацією робочого механізму управління ситуацією, що склалася в економіці. Він заявив також, що на сформовану динаміку цін повинна реагувати, насамперед, виконавча влада на всіх рівнях.
"Це є серйозний виклик, я хотів би звернути увагу всіх, у тому числі й уряду, що сьогодні ми повинні оголосити загальнонаціональну, зрозумілу для всіх - для територій, для громадян, для центральних органів виконавчої влади, зрозумілу і реальну програму боротьби з інфляцією", - сказав Ющенко.
Нагадаємо, 7 травня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що вона прогнозує подальше зниження темпів інфляції в травні і червні. За її словами, більш ніж по 20 найменуванням продукції, що враховується при підрахунку інфляції, у квітні спостерігалася дефляція. Тимошенко підтвердила зобов'язання уряду до липня знизити темпи інфляції і вийти на планові показники.
У квітні інфляція склала 3,1%, у березні - 3,8%, у січні-березні - 9,7%. У січні-квітні інфляція склала 13,1%.
Кабінет Міністрів при розробці держбюджету-2008 заклав в 2008 році інфляцію на рівні 9,6%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас