Україна готова щорічно переробляти 3 млн тонн азербайджанської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна готова щорічно переробляти 3 млн тонн азербайджанської нафти

Енергетика
163
Україна готова щорічно переробляти 3 млн тонн азербайджанської нафти на Дрогобицькому (Львівська обл.) і Надвірнянському (Івано-Франківська обл.) нафтопереробних заводах (по 1,5 млн тонн на кожному), говориться в повідомленні, розміщеному на веб-сайті Міністерства палива та енергетики України.
Відповідно до нього, про це йшла мова на засіданні українсько-азербайджанської групи з визначення напрямків співробітництва в паливно-енергетичному комплексі, що пройшло у Києві 5-6 травня під головуванням заступника міністра палива та енергетики Бурзу Алієва і віце-президента Державної нафтової компанії Азербайджану (ДНКАР) Ельшада Насирова.
Учасники засідання обговорили питання транспортування азербайджанської нафти в Україну, а також розглянули можливість участі українських компаній у реалізації інвестиційних проектів з пошуку та видобутку вуглеводнів на території Азербайджану і перспективи співробітництва в рамках проекту нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк.
Крім того, азербайджанська сторона виявила інтерес до інвестування будівництва НПЗ на території України з доступом до морських портів.
Учасники засідання також розглянули можливість переходу на прямі поставки нафтогазового обладнання українським компаніям, що виробляється на машинобудівних підприємствах Азербайджану.
"Налагодження безпосередніх поставок в Україну цієї продукції допоможе збільшити товарообіг між Україною та Азербайджаном", - говориться в повідомленні.
За результатами обговорення 6 травня сторони підписали протокол засідання українсько-азербайджанської робочої групи.
На наступному тижні делегація Мінпаливенерго України відправиться в Баку для продовження діалогу.
Як повідомлялося з посиланням на результати зустрічі голови Мінпаливенерго України Юрія Продана з послом Азербайджану в Україні Талятом Алієвим у січні 2008 року, Азербайджан заявив про зацікавленість в участі ДНКАР у переробці нафти в Україні і спільній реалізації нафтопродуктів на європейські ринки. Крім того, українська та азербайджанська сторони вивчили можливості і потенційні обсяги транспортування азербайджанської нафти через Україну в Європу з використанням нафтопроводу Одеса-Броди в прямому режимі.
Т.Алієв запевнив, що в Азербайджану є можливість завантажити Одеса-Броди, забезпечивши поставку до 5 млн тонн нафти для переробки на потужностях нафтопереробного комплексу "Галичина" (Дрогобицький НПЗ) і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" (Надвірнянський НПЗ).
Одним із пріоритетів діяльності на 2008 рік Мінпаливенерго України назвало здійснення необхідних заходів щодо пуску нафтопроводу Одеса-Броди в прямому напрямку і його розвиток у напрямку польського Плоцька.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас