Експерт: Україні потрібно наполягати на прив'язці ціни імпортованого газу до його калорійності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україні потрібно наполягати на прив'язці ціни імпортованого газу до його калорійності

Казна та Політика
289
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" при укладанні контрактів на поставку природного газу в Україну після 2008 року повинна наполягати на прив'язці цін до його калорійності, вважає координатор виконання меморандуму Україна-ЄС зі співробітництва в енергетиці, президент міжнародного енергетичного клубу "Q-club" Олександр Тодійчук.
"Базова формула, за якою країна-виробник визначає ціну газу, включає в першу чергу його теплотворність. (...) У жодній угоді щодо постачання газу в Україну не фігурує коефіцієнт, пов'язаний з енергетичними характеристиками газу, хоча це допомогло б Україні домогтися зниження ціни газу на кілька відсотків", - наведені в повідомленні прес-служби "Q-club" слова О.Тодійчука.
Експерт відзначив, що Україна де-юре купує середньоазіатський природний газ, а де-факто імпортує російський природний газ, що заміщає середньоазіатський ресурс у процесі транспортування палива по території Росії. "Теплотворна здатність російського газу нижча, ніж туркменського, однак в угодах це не відбито", - пояснив він.
О.Тодійчук прогнозує, що ціна на природний газ, що поставляється в Україну, у наступному році буде коливатися в межах $300-350 за 1 тис. куб. м.
Єдиним постачальником природного газу в Україну з 2006 року є RosUkrEnergo AG (Швейцарія). Компанія де-юре поставляє в Україну переважно туркменський, казахський та узбецький природний газ, а також у незначних обсягах газ російського походження, що купує в групи "Газпром".
Україна в 2008 році імпортує природний газ по $179,5 за 1 тис. куб. м на українському кордоні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас