Білорусія ініціює підвищення тарифу на транзит нафтопродуктів на 28% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія ініціює підвищення тарифу на транзит нафтопродуктів на 28%

Енергетика
133
Білорусія ініціює підвищення питомого тарифу на транзит російських нафтопродуктів по території республіки на 28,2% - до $1,14 за одну тонну/100 км, повідомило джерело в профільному відомстві.
Воно уточнило, що білоруська сторона ще восени 2007 року направила в уряд Росії методику визначення тарифів на послуги із транспортування нафтопродуктів по магістральних нафтопродуктопроводах, що проходять по території Білорусії. При узгодженні цієї методики з уповноваженим органом РФ питомий тариф зросте.
Джерело відзначило, що призначення вповноваженого органа РФ дозволяє розраховувати на узгодження запропонованої методики найближчим часом.
Білоруська сторона направила свої пропозиції щодо методики після кількаразових консультацій з АК "Транснефтепродукт".
У відомстві нагадали, що чинний тариф на транзит нафтопродуктів по магістральних нафтопродуктопроводах, розташованих на території Білорусії, діє з 2004 року.
Як повідомлялося, прем'єр-міністр Росії Віктор Зубков підписав розпорядження, відповідно до якого Федеральна служба по тарифах (ФСТ) РФ призначається вповноваженим органом з боку РФ у питанні визначення тарифів на послуги із транспортування нафтопродуктів по території Білорусії.
В 2004 році Росія і Білорусія підписали міжурядову угоду про взаємодію при експлуатації магістральних нафтопродуктопроводів, що проходять по території республіки. Також був підписаний протокол, що підтверджує право власності Росії на потужності нафтопродуктопроводів підприємства "Захід-Транснафтопродукт".
Відповідно до угоди, експлуатація системи магістральних нафтопродуктопроводів на території Білорусії та об'єктів виробничо-технологічного сполучення здійснюється зареєстрованими в Білорусії підприємствами ВАТ "АК "Транснефтепродукт". Зміна тарифів на послуги із транспортування нафтопродуктів по магістральних нафтопродуктопроводах у Білорусії здійснюється вповноваженим органом білоруської сторони відповідно до методики визначення тарифів, погодженої з уповноваженим органом російської сторони.
Оператором АК "Транснефтепродукт" у Білорусії є 100%-е дочірнє підприємство "Захід-Транснафтопродукт". Підприємство здійснює транспортування російських нафтопродуктів. Довжина продуктопроводу по території Білорусії становить 1493 км.
Магістральні нафтопродуктопроводи, розташовані на території Білорусії, є технологічною частиною системи магістральних нафтопродуктопроводів Нижній Новгород-Рязань-Орел, Самара-Унеча-Вентспилс, Самара-Унеча-Мозир-Рівне-Брест-Ужгород.
В 2007 році обсяг транзиту російських нафтопродуктів через Білорусію склав 9 млн тонн, що на 10% менше, ніж в 2006 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас