Будівельники влаштовують тихі дефолти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівельники влаштовують тихі дефолти

Нерухомість
4159
Кількість технічних дефолтів по цільових будівельних облігаціях (коли перевищений термін погашення) виросте з восьми торік до десяти - у цьому.
Про це повідомили в рейтинговому агентстві "Кредит-рейтинг". "Ми нарахували до десяти об'єктів, по яких може відбутися перегляд рейтингу убік зниження у зв'язку з великою ймовірністю несвоєчасного погашення облігацій. Там, де йде просто затримка, їх більше десяти, природно", - розповів заступник гендиректора агентства Григорій Перерва.
Торік відбулося більше сорока погашень цільових облігацій. Близько восьми або погасили папери з легким порушенням графіка (у межах рейтингу), або навіть пройшли через зниження рейтингу. Проте, запевнив експерт, ситуація має винятково формальну причину. Мовляв, забудовники виставили занадто короткий строк між уведенням об'єктів в експлуатацію і погашенням облігацій.
Подібні випадки не стали несподіванкою. Всі привласнені агентством рейтинги включають оцінку ймовірності затримки виконання емітентом своїх зобов'язань. Якщо рейтинг інвестиційної категорії - uaввв і вищий, то передбачається, що облігації будуть погашені вчасно. Якщо він більш низький (uaвв і нижче), допускається затримка від напівроку (uaвв) до року (uaв) і більше року (uaссс і нижче).
"Якщо ми бачимо, що намітилася негативна тенденція, але є ймовірність, що компанія впорається вчасно, ми змінюємо тільки прогноз. Якщо тенденції зберігаються, то знижуємо вже рейтинг. Поки що, якщо намічалась тенденція на зниження, жодного разу рейтинг не піднімався", - уточнив пан Перерва. Зокрема, 14 квітня агентство знизило оцінку випуску облігацій ТОВ "ТМО Ліко-Холдинг" з uaввв+ до uaвв.
Член ДКЦПФР Микола Бурмака визнав, що прострочення мали місце, і з технічної точки зору кожне з них можна вважати дефолтом. Проте, запевнив він, з боку комісії ситуація ретельно моніториться, і вона не становить небезпеки. Пан Бурмака пообіцяв, що до кінця травня ДКЦПФР зробить повний зріз по ситуації з погашенням цільових облігацій з кінця 2007 р. по кінець першого кварталу 2008 р.
Пан Перерва пояснив, що забудовники, які хоч раз пройшли через процедуру погашення облігацій, намагаються збільшити розрив між введенням об'єкта в експлуатацію та обміном квадратних метрів на папери. Поки що, за його словами, щоб уникнути дефолту багато забудовників використовують наступний технічний хід.
"Деякі емітенти починають погашення облігацій ще до здачі об'єкта в експлуатацію. Імовірно, інвестор одержує від емітента певні гарантії або просто розраховує на його порядність. Для мене набагато більша загадка, коли періодично одні облігації заміняються на інші, і люди при цьому однаково готові одержувати нові облігації. Очевидно, якщо їм повернуть гроші, це буде більша втрата, ніж очікування квартири ще півроку-рік", - припустив Григорій Перерва.
За словами Миколи Бурмаки, ДКЦПФР не вправі застосовувати до порушників строків ніяких санкцій. Проте вона розробила проект спеціалізованого закону по цільових житлових облігаціях, у якому обумовлюється багато моментів. Наприклад, системні ризики, через які забудовник може порушити строки введення об'єкта в експлуатацію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас