Сивульський заважає Фірташу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сивульський заважає Фірташу

Енергетика
282
Прем'єр Юлія Тимошенко не дає спокою бізнесу Дмитра Фірташа. Після того як глава Кабміну усунула із внутрішнього газового ринку компанію "УкрГаз-Енерго" та обмежила на ньому присутність RosUkrEnergo, почалися проблеми в компанії пана Фірташа "Зангас-НГС" з будівництвом газопроводу.
На замовленняя ДП "Укртрансгаз", що входить у структуру НАК "Нафтогаз України", "Зангас-НГС" займається будівництвом магістрального газопроводу "Джанкой - Армянськ" (довжина - 73,3 км) для поліпшення газопостачання автономії. Новий трубопровід повинен замінити нині існуючу єдину газову магістраль, що зв'язує півострів з материком, - "Херсон - Сімферополь", побудовану більше 20 років тому.
У прес-службі "Зангас-НГС" повідомили "і", що прокладання газопроводу "Джанкой - Армянськ" під загрозою, оскільки у фінансові взаємини між замовником проекту та генпідрядником втручається ГоловКРУ. Його очолює Микола Сивульський. В 1997-98 р. він очолював Український газоресурсний консорціум, одним із засновників якого була корпорація "Єдині енергетичні системи України" Юлії Тимошенко.
"Уже близько місяця робота "Зангас-НГС" з будівництва газопроводу перебуває під постійним політичним тиском. Співробітники КРУ перекручують фінансову звітність компанії, підмінюють бізнес-план і фінансову звітність своїми некомпетентними висновками. При цьому учасники перевірки не володіють ні досвідом проведення подібних заходів, ні знанням специфіки газової галузі", - говориться в заяві "Зангас-НГС". У компанії стверджують, що втручання ГоловКРУ дестабілізує роботу компанії, а претензії Миколи Сивульського розходяться з документами - розпорядженнями самого КРУ та офіційною реакцією замовника ДП "Укртрансгаз", якому і загрожує карне покарання.
Гендиректор "Укртрансгазу" Ярослав Марчук у понеділок відвідав виробничий майданчик будівництва газопроводу "Джанкой - Армянськ". Він відмовився коментувати інцидент із ГоловКРУ, звернувши увагу, що ця магістраль "дуже важлива для півострова, тому що на сьогоднішній день газ сюди надходить по тих газопроводах, які відслужили довгий час". "Сьогодні необхідно побудувати цей газопровід для нормального забезпечення газом Криму",- підкреслив пан Марчук.
Борис Вечерко, голова правління "Зангас-НГС", повідомив "і", що сьогодні магістраль "Джанкой - Армянськ" - "єдиний великий творчий проект у газовій галузі країни". "Нові газотранспортні потужності вже не будувалися близько десятка років. Наприклад, усі пам'ятають амбіційний проект будівництва газопроводу "Богородчани - Ужгород". Але схожі, як й у випадку із трубою "Джанкой - Армянськ", зволікання та політизація питання звели цей безперечно вигідний для України проект на нівець", - відзначив пан Вечерко.
Він вважає, що "заручником незрозумілої поведінки окремих урядових чиновників" може стати держкомпанія "Чорноморнафтогаз", що займається видобутком енергоресурсів на шельфі Чорного моря. "Добутий у відкритому морі газ необхідно доставляти на берег, у газотранспортну систему. А кримська ГТС і так працює на межі своїх можливостей, і вільних потужностей у ній просто нема", - сказав топ-менеджер "Зангас-НГС".
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас