Україні пропонують створити зерновий ОПЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні пропонують створити зерновий ОПЕК

Аграрний ринок
389
Російська Федерація знову виступає за створення зернового ОПЕК, заявив голова Мінсільгоспу Росії Олексій Гордєєв на зустрічі з міністром аграрної політики України Юрієм Мельником.
"Для координації виробництва та торгівлі зерном треба мати єдиний міжнародний орган", - підкреслив Гордєєв. При цьому він відзначив, що на сьогоднішній день Чорноморський регіон (Росія, Україна і Казахстан) є одним з найбільших гравців на світовому ринку зерна.
Крім того, на зустрічі була досягнута домовленість про створення російсько-української робочої групи, що у тримісячний термін повинна підготувати пропозиції щодо формату двостороннього співробітництва в галузі насінництва.
"До складу цієї групи повинні ввійти не тільки фахівці галузевих міністерств, але й учені, представники агробізнесу, асоціацій і союзів", - відзначив Гордєєв.
Він також повідомив, що ”у рамках Держпрограми розвитку сільського господарства та регулювання ринків сільгосппродукції, сировини і продовольства на 2008-2012 роки підтримка елітного насінництва в Росії виросла в 4 рази, цього року вона складе більше 500 млн рублів”.
”Ми також поставили завдання використати під посів тільки кондиційні насіння”, - додав Гордєєв.
В 2007 році Росія вже пропонувала створити зерновий ОПЕК для координації світової торгівлі зерном.
"Росія запропонувала звернутися до країн - основних виробників та експортерів зерна з ідеєю про створення організації за типом тієї, що є в експортерів енергоресурсів, свого роду зерновий ОПЕК для координації виробництва та торгівлі зерном у світі", - сказав міністр сільського господарства Росії Гордєєв.
Міністр аграрної політики України Мельник погодився із пропозицією Гордєєва, відзначивши, що Росії, Україні і Казахстану необхідно скоординувати дії на зерновому ринку.
Раніше видання The Financial Times писало про те, що після того, як Україна зняла обмеження на експорт зернових, ціни на пшеницю на світовому ринку опустилися з рекордних значень до п’ятимісячного мінімуму.
У березні уряд України вирішив збільшити квоту на експорт зерна, одночасно продовживши її дію з 31 березня до 1 липня 2008 року.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас