Тимошенко обіцяє повторний продаж облгазів, які за місяць не погасять борги за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко обіцяє повторний продаж облгазів, які за місяць не погасять борги за газ

Енергетика
191
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко пригрозила виставити на повторний продаж облгази, якщо вони протягом місяця не погасять заборгованість перед підприємством "Газ України" за спожитий природний газ.
"Я доручаю Міністерству палива та енергетики, НАК "Нафтогаз України", Фонду держмайна, Міністерству економіки: якщо протягом місяця не будуть закриті борги, за які несе відповідальність облгаз, я прошу починати процедуру банкрутства", - сказала вона на нараді з керівниками областей, присвяченій розрахункам за газ, у Києві у вівторок.
Ю.Тимошенко також доручила підготувати законопроект, що буде передбачати тимчасове призначення керуючого від держави в облгаз до завершення процедури його банкрутства і повторної приватизації.
Прем'єр також зажадала підготувати до наступного тижня законопроект, у якому вказати строки і відповідальність за незабезпечення споживачів газовими лічильниками.
Ю.Тимошенко підкреслила, що газорозподільні мережі перебувають у критичному стані. "У нас повністю технічно знищена система поставок газу через газові мережі", - сказала вона, відзначивши, що влада не зробила висновків із трагедії в Дніпропетровську.
Україна, за її словами, пожинає наслідки "безмозко проведеної приватизації в газовій сфері". Газорозподільні мережі практично були віддані безкоштовно "за хабарі" у приватні руки, відзначила Ю.Тимошенко.
Прем'єр зажадала невідкладно прийняти комплекс заходів щодо реанімації розподільних газопроводів, а також поліпшення умов оплати праці персоналу регіональних підприємств з газопостачання і газифікації, що обслуговують газорозподільні мережі.
"Це ми робимо з 1 травня. Якщо неможливо з 1-го, то з 15-го", - сказала вона.
Ю.Тимошенко також зажадала протягом двох тижнів завершити інвентаризацію газових мереж.
Прем'єр доручила створити робочу групу на чолі з міністром палива та енергетики Юрієм Проданом, що повинна протягом місяця визначити обсяг капіталовкладень, необхідний для реконструкції всієї газорозподільної системи країни, і підготувати відповідну програму.
"Я хочу через місяць побачити комплексну програму реконструкції та модернізації газових мереж", - сказала Ю.Тимошенко.
Прем'єр також зажадала від облгазів протягом тижня перевести всі рахунки в Ощадбанк. Вона підкреслила, що Мінпаливенерго і Мін'юст повинні розробити алгоритм дій уряду, якщо облгази цього не зроблять.
"Я хотіла б, щоб ми були партнерами. Якщо ми будемо партнерами, то мирне вирішення ситуації гарантовано", - сказала Ю.Тимошенко, звертаючись до глав обладміністрацій.
На нараду за участі прем'єр-міністра, присвячену проблемам реконструкції та модернізації газопостачальної галузі, глави обладміністрацій у вівторок не приїхали. Передбачалося, що в роботі наради візьмуть участь керівники місцевих обладміністрацій і газопостачальних компаній, однак керівництво областей було представлено лише на рівні заступників.
Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко заборонив главам обладміністрацій без його дозволу перебувати в службових відрядженнях, а 11 лютого цього року підписав відповідний указ
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас