НБУ: Динаміку інфляції в першому кварталі визначала неадекватність темпів зростання доходів населення показникам розвитку економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Динаміку інфляції в першому кварталі визначала неадекватність темпів зростання доходів населення показникам розвитку економіки

Казна та Політика
376
Динаміку інфляції в першому кварталі поточного року визначала неадекватність темпів зростання доходів населення показникам розвитку економіки. Про це говориться в "Монетарному огляді за 1 квартал 2008 року", розміщеному на офіційному сайті Національного банку України.
"Значну роль в інфляції продовжували грати внутрішні фактори, а саме - поглиблення макроекономічних дисбалансів, пов'язаних з неадекватністю темпів і структури зростання доходів населення динаміці кількісних і якісних показників економічного розвитку", - говориться в огляді.
Також НБУ відзначає, що до деякої міри на показник інфляції першого кварталу впливали зовнішні фактори, зокрема загальносвітові тенденції зростання цін на енергоносії та продовольство. На індекс споживчих цін також істотно вплинуло зростання оптових цін - індекс цін виробників промислової продукції в 2007 р. становив 123,3%, а в першому кварталі в 2008 р. - 112,4%.
За інформацією НБУ, вплив високих темпів кредитування на інфляційні процеси в першому кварталі ц.р. був обмеженим. "Однак активна кредитна діяльність банків (особливо на ринку споживчих кредитів) закладає ризики на майбутнє, пов'язані з нагромадженням фінансових дисбалансів і погіршенням якості кредитного портфеля. У випадку реалізації ці ризики можуть вплинути і на стабільність національної валюти", - відзначає НБУ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас