Мінекономіки пропонує розширити можливості уряду з врегулювання цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки пропонує розширити можливості уряду з врегулювання цін

Казна та Політика
156
Міністерство економіки України розробило проект нової редакції закону про ціни і ціноутворення, яким пропонується розширити можливості уряду і місцевої влади з регулювання цін.
"Необхідність ухвалення проекту закону обумовлена потребою визначення основних принципів реалізації цінової політики, сприяння ефективному захисту економічної конкуренції і удосконалення державного регулювання діяльності природних монополій", - указується у пояснювальній записці до законопроекту.
Крім того, згідно з пояснювальною запискою, ухвалення даного законопроекту дозволить врегулювати порядок формування цін фізичними особами-підприємцями, які займають значний сегмент економіки. При цьому даний законопроект встановлює обов'язковість калькуляції собівартості продукції.
"Діяльність фізичних осіб-підприємців на окремих ринках займає значний сегмент економіки і значно впливає на цінову ситуацію на споживчому ринку у разі виникнення підвищеного попиту на товари. Відсутність держрегулювання в цьому секторі економіки сприяє розвитку спекулятивних проявів", - наголошується у аналізі регулятивного впливу.
Серед основних цілей законопроекту, в аналізі регулятивного впливу указуються: захист громадян від цінового тиску і недопущення дестабілізації цінової ситуації на споживчому ринку при виникненні підвищеного попиту на товари першої необхідності.
Згідно з законопроектом, суб'єктами господарювання використовуються вільні ціни, державні регульовані і державні фіксовані ціни.
При цьому законопроектом передбачається, що державні регульовані і державні фіксовані ціни встановлюються Кабінетом міністрів, органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування.
Згідно із законопроектом, державні фіксовані і регульовані ціни встановлюються на товари, які роблять визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, а також на товари, які мають істотне соціальне значення для населення. Перелік таких товарів визначає і затверджує уряд.
Крім того, згідно з законопроектом, влада може регулювати ціни шляхом встановлення граничних торгових надбавок, нормативів рентабельності, мораторію цін.
Законопроектом також встановлюється, що за порушення законодавства у сфері ціноутворення, серед іншого, можуть застосовуватися штрафи в двократному розмірі від необґрунтовано отриманої виручки.
Нагадаємо, що 17 квітня Кабінет міністрів затвердив порядок формування цін на продовольчі товари, відносно яких введено державне регулювання. Порядок встановлює механізм формування економічно обґрунтованих цін на продтовари.
Вимоги порядку розповсюджуються на суб'єктів господарювання, які виробляють та реалізовують продовольчі товари.
На думку Мінекономіки, відсутність такого порядку знижувала ефективність державної цінової політики при встановленні фіксованих і регульованих граничних цін, нормативів рентабельності і обов'язкового декларування зміни цін.
Крім того, Кабмін дозволив Раді міністрів Криму, обласним, Київській та Севастопольській міськадміністраціям регулювати (встановлювати) граничні торгові надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину і м'ясо птиці, варені ковбасні вироби, молоко, сир, сметану, вершкове масло, соняшникову олію і курячі яйця не більше 15% без урахування витрат на їх транспортування.
Подібні заходи в економіці прийнято називати адміністративними, і, на думку ряду експертів, вони, як правило, нічого хорошого економіці країни не провіщають. І практика показує, що так воно і є.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас