Парадокс української економіки: гривня зміцнюється, але ціни ростуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парадокс української економіки: гривня зміцнюється, але ціни ростуть

Валюта
5711
Інфляція в Україні набирає рекордні темпи, ціни на продукти невблаганно ростуть. У той же час, політики, економісти та фінансисти говорять про надмірне зміцнення гривні щодо долара.
В економіці України усе більше відчувається нестача національної валюти. Банки обмежують видачу кредитів у гривні, а деякі й зовсім відмовляються їх видавати. Цифри на вивісках обмінних пунктів змінюються на користь гривні, а ціни в магазинах продовжують рости.
Падіння купівельної спроможності гривні через інфляцію - явище негативне для всіх українців, а зростання гривні до долара - негативне для української економіки.
Великдень і травневі свята змусили жителів України, які зберігають кошти в іноземних валютах, обміняти свої заощадження на гривні. Навіть незважаючи на те, що курс національної валюти до долара істотно виріс, останні довелося продавати. Це у свою чергу спричинило ще більше зміцнення українських грошей щодо долара.
Офіційно з весни 2005 року Національний банк України (НБУ) утримує курс національної валюти на рівні 5,05 гривень за долар. Затверджені Радою НБУ "Основні принципи грошово-кредитної політики на 2008 рік" передбачають, що в нинішньому році курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн за долар.
У той же час, на внутрішньому міжбанківському валютному ринку країни курс гривні з початку року вже зміцнився на 3,2%, до 4,89 грн за долар. Довгий час саме жорстка прив'язка гривні до американської валюти була інструментом для стримування інфляції. Але криза американської економіки, викликана в першу чергу крахом системи іпотечного кредитування в США, знищила оплот стабільності українських грошей. Зараз прив'язка до долара, на думку європейських аналітичних центрів, замість забезпечення впевненості активізує інфляційні процеси в нашій країні.
Старший науковий співробітник Міжнародного інституту ім.Петерсена Андерс Аслунд стверджує, що через прив'язку до долара Україна імпортує 12% інфляції з інших країн. Крім долара, що тягне вниз, дров в інфляційне багаття підкидають світові ринки енергоресурсів і продовольства, ціни на які ростуть темпами, що випереджають прогнози.
Деяку роль у падінні купівельної спроможності національної валюти грають зрослі соціальні виплати уряду Юлії Тимошенко. Підвищення пенсій, зарплат бюджетникам, компенсація внесків в Ощадбанку СРСР накидають свою частку до відсотка інфляції. Доступність кредитів для жителів України - ще одна проблема в системі інфляційних процесів. Фактично в українській економіці працюють гроші, яких не існує, і сама економіка намагається повернути рівновагу тим, що знецінює ці гроші, приводить їхню купівельну спроможність у відповідність із реальністю.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас