Ринок нафти опирається долару, що міцніє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок нафти опирається долару, що міцніє

Енергетика
463
Ціна на нафту тримається в понеділок 5 травня поблизу рівня, узятого наприкінці минулого тижня. Лише зміцнілий долар стримує спекулятивні настрої, але проблеми в районах видобутку не дозволяють ринку охолонути.
Ринок нафти втримує взяті наприкінці минулого тижня позиції. Чергові повідомлення з Нігерії про атаки повстанців з Руху за звільнення дельти ріки Нігер на нафтову інфраструктуру компанії Royal Dutch Shell PLC викликають занепокоєння трейдерів. Однак зростання на ринку стримується міцніючим доларом, що підсилив свої позиції після виходу позитивних макроекономічних даних по США в минулу п'ятницю.
За підсумками регулярних торгів 2 травня на нью-йоркській товарній біржі, NYMEX, ціна на нафту марки WTI, або Light Sweet, з поставкою в червні злетіла на $3,80, або 3,4%, до $116,32. Втім, за тиждень ціна на нафту впала на 1,9%, але протягом 12 місяців виросла на 83%. Нафта марки Brent з поставкою в червні подорожчала на $4,06, або 3,7%, до $114,56 на Лондонській Міжконтинентальній європейській біржі, ICE Futures Europe exchange.
Нафта дорожчала в п'ятницю на тлі зміцнення долара проти євро до п’ятитижневого максимуму. Настільки позитивну динаміку американська валюта демонструвала майже всю п'ятницю, але підсилила своє зростання після виходу даних міністерства праці США, які показали, що у квітні американська економіка втратила 20 тис. робочих місць замість 75 тис., які очікували економісти. При тому, що зміцнення долара сприяє зниженню ціни на нафту, тому що інвестиції в сировинні контракти розглядаються як механізм захисту від інфляції та ослаблення долара, позитивні дані по ринку праці говорять про те, що економіка США перебуває в далеко не найжахливішій формі і може не виправдати прогнози тих, хто очікував зниження попиту на нафту.
П'ятничні торги також відчули на собі вплив чергових бойових дій турецьких ВВС проти Курдської робочої партії на Півночі Іраку. Звичайно подібні повідомлення розглядаються як привід для гри на підвищення. Торги в п'ятницю особливо активно відреагували на звістки з турецького військового відомства, тим більше, що після значного падіння протягом тижня ринок був готовий до закриття коротких позицій.
Більш істотним було те, що з Росії знову надійшли далеко не найрадісніші новини для фундаментальних основ ринку. У квітні видобуток нафти в Росії знову знизився і досяг мінімального обсягу за 18 місяців. У річному вираженні обсяги видобутку впали на 0,8% до 9,72 млн. барелів на добу. У порівнянні з березнем 2008 року видобуток упав на 0,4% і лише трохи був вищим, ніж у жовтні 2006 року.
На азіатських торгах NYMEX у понеділок ціна втримується від падіння. Станом на 9:10 за Москвою, барель нафти марки Light Sweet з поставкою в червні дорожчає на $0,25 до $116,57. Барель нафти марки Brent також росте в ціні, дорожчаючи на $0,19 до $114,75. Єдина європейська валюта торгується за курсом $1,5457.
Прогноз на понеділок поки відрізняється високою невизначеністю. Багато чого буде визначатися змістом макроекономічних даних, які виходять 5 травня в США, а також динамікою курсу долара та фондового ринку Америки. При цьому, якщо новини з Нігерії та інші інформаційні фактори одержать великий резонанс, то вони також зможуть вплинути на динаміку ринку нафти. Так чи інакше, але в подібній ситуації ми б не рекомендували відкривати позиції до з'ясування більш чіткої тенденції на ринку.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас