Чавес підписав указ про націоналізацію сталеливарної компанії Sidor — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чавес підписав указ про націоналізацію сталеливарної компанії Sidor

Казна та Політика
162
Президент Венесуели Уго Чавес сьогодні підписав указ про націоналізацію найбільшого в країні сталевиробника Siderurgica del Orinoco, відомішого під назвою Sidor.
Про це повідомив сам президент під час заходу в Каракасі, який пізніше було трансльовано місцевим телебаченням, передає Associated Press.
Таким чином, венесуельський лідер виконав свою загрозу, висловлену двома днями раніше, коли він погрозив негайно експропріювати Sidor без виплати будь-яких компенсацій її материнській компанії Ternium SA. Венесуельський лідер заявив в ефірі національного телебачення, що "не міг стримати сміху", коли дізнався, що за свою частку в компанії Ternium просить як мінімум 4 млрд дол.
Раніше в квітні ц.р. Чавес розпорядився провести націоналізацію Sidor після того, як власники компанії відмовилися виконувати наполегливі вимоги робочих про підвищення зарплат і пенсій. А рік тому У.Чавес заблокував експортні постачання Sidor на підставі того, що компанія недостатньо задовольняє потреби внутрішнього ринку в сировині.
Ternium, зареєстрована в Люксембурзі, володіє 60% акцій Sidor і є підконтрольною структурою аргентино-італійського промислового конгломерату Techint Group. Уряду Венесуели належить 20% Sidor, а решта акцій знаходиться на руках у колишніх і нинішніх співробітників компанії.
За даними Міжнародного інституту сталі і сплавів (IISI), компанії припадає на частку 85% від щорічного об'єму виплавки сталі у Венесуелі.
Нагадаємо, раніше Чавес заявив, що Венесуела взяла під свій контроль останні нафтові родовища, що розроблялися приватними компаніями. У січні 2007 р. був підписаний декрет про націоналізацію нафтових родовищ в басейні р. Оріноко. Згідно з документом, іноземні компанії до 1 травня 2007 р. повинні були продати національній нафтовій компанії Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) частку в розмірі не менше 60% в проектах з видобутку нафти. З цими умовами погодилися BP PLC, Chevron Corp., Total SA і Statoil ASA.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас