Турчинов: Відкликання української соняшникової олії з Європи - ознака конкуренції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов: Відкликання української соняшникової олії з Європи - ознака конкуренції

Аграрний ринок
287
Відкликання української соняшникової олії з країн Європи - це ознака недоброякісної конкуренції.
Про це сьогодні заявив журналістам перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов, передає кореспондент РБК-Україна.
За його словами, уряд доручив фахівцям провести необхідну експертизу соняшникової олії на наявність в ній компонентів, які можуть бути шкідливими для життя. "Проте я вважаю, що відповідна заява країн Європи - це, швидше за все, ознака недоброякісної конкуренції з метою обмежити український експорт даного продукту в країни Європи", - відзначив Турчинов.
Нагадаємо, 28 квітня Єврокомісія повідомила про відкликання близько 40 тис. т української соняшникової олії у Франції, Нідерландах, Іспанії і Італії з ринку через виявлення слідів нафти в ній.
26 квітня ц.р. Міністерство охорони здоров'я Іспанії виступило з рекомендаціями для своїх громадян утриматися від вживання соняшникової олії, після того, як з Франції надійшло повідомлення про виявлення забрудненої партії олії, в якій виявили нафтопродукти.
За словами прес-секретаря Міністерства охорони здоров'я Іспанії, забруднена олія могла бути поставлена до багатьох європейських країн, зокрема, до Франції, Італії і Нідерландів. Забруднення, ймовірно, сталося випадково, в результаті зберігання олії в цистерні, в якій раніше знаходилися нафтопродукти, відзначив він. Компанії вже вилучають продукт з прилавків магазинів, і найближчим часом міністерство обіцяє оприлюднити перелік торгових марок, під якими може продаватися небезпечна для здоров'я рослинна олія.
В той же час українська асоціація "Укроліяпром" просить Кабмін України скасувати квоти на експорт олії. За словами генерального директора Асоціації "Укроліяпром" Степана Капшука, сьогодні внутрішній ринок перенасичений. За станом на 1 квітня ц.р. в Україні було 217 тис. т перехідних залишків олії, а також 1 млн 362 тис. т перехідних залишків соняшнику, з яких буде вироблено 580–600 тис. т олії.
Раніше Кабмін встановив квоти на експорт соняшникової олії на 2008/2009 маркетинговий рік. Обсяг експортної квоти встановлений у розмірі 360 тис. т. Мінагрополітики пропонувало встановити квоту у розмірі 300 тис. т.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас