Долар завершує місяць зльотів і падінь на позитивній хвилі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар завершує місяць зльотів і падінь на позитивній хвилі

Валюта
943
Вперше за довгий час американський долар завершує місяць із ростом проти єдиної європейської валюти і японської ієни. 30 квітня вся увага інвесторів звернена на рішення ФРС США і дані щодо росту ВВП Америки за I квартал.
Долар завершує місяць із непоганим ростом проти євро, а проти ієни він не демонстрував такого росту із квітня 2004 року. Американська валюта торгувалася за курсом $1,5584 за євро в 14:19 у Токіо з $1,5572 увечері в Нью-Йорку. Проти ієни долар торгувався за курсом 103,88 ієн з 104,02 ієн напередодні. За місяць долар відвоював 4,4% у японської валюти. Ієна торгувалася до євро за курсом 161,84 ієн.
За квітень євро втратив проти долара 1,4%, хоча з початку року усе ще показує зростання на 6,3%. При чому у квітні євро встановив рекорд проти долара на позначці $1,6019, що був зафіксований 22 числа. Проти ієни євро виріс на 3%, скоротивши своє падіння до 0,6% з початку року.
Очікування ринку вочевидь міняються убік росту американської валюти. За загальною думкою, у політику зниження ставки ФРС наступить пауза після скорочення на 25 базових пунктів на засіданні, що завершується 30 квітня. За прогнозами економістів, опитаних агентством Bloomberg, до кінця червня долар буде торгуватися поблизу позначки $1,58 проти євро, а під кінець року зміцниться до $1,49.
Відповідно до ф'ючерсів на рішення ФРС, які торгуються на Chicago Board of Trade, імовірність зниження ставки на 25 базисних пунктів на засіданні 30 квітня становить 80%. Однак імовірність збереження ставки без змін на червневому засіданні оцінюється вже в 70%. Головною причиною для паузи в політику ФРС економісти називають зростаючий інфляційний тиск. Різке ослаблення американської валюти з вересня минулого року призвело до того, що при 12% падінні курсу долара відносно євро, ціна на нафту злетіла майже на $40, поставивши під удар всю транспортну індустрію США. Останні звіти американських авіакомпаній відрізнялися завидною єдністю і обтяжуючим негативним звучанням. Всі авіаперевізники зазнають збитків і обвинувачують у цьому високі ціни на паливо.
На відміну від долара, фунт стерлінгів і ієна понесли втрати за підсумками квітня. Фунт торгувався на азіатській сесії за курсом $1,9683 у порівнянні з $1,9697 увечері в Нью-Йорку. На початку квітня британська валюта почувала себе більш затишно, торгуючись майже по $2,00. Триваюче зниження цін на ринку нерухомості Великобританії, а також явні ознаки вповільнення економіки усе більш наполегливо говорять про можливе продовження практики зниження ставки Банку Англії, що стоїть на рівні 5%. Необхідно відзначити, що проблема інфляції, хоч і відіграє помітну роль, але все-таки набагато слабкіше відчувається у Великобританії, ніж у єврозоні або США. Ієна також понесла втрати проти 15 з 16 найбільше активно торгуємиих валют. Втім, ставка Банку Японії залишилася без змін після дводенного засідання центрального банку, що завершилося 30 квітня.
У короткотерміновій перспективі долар може випробувати невелике зниження, тому що 30 квітня очікується вихід даних з росту ВВП в I кварталі. Однак, якщо брати до уваги, що протягом декількох місяців різні експерти говорили про скорочення ВВП, то будь-які позитивні цифри виявляться досить оптимістичними. Економісти очікують, що за перші три місяці 2008 року ВВП США виріс на 0,5%.
Таким чином, негативні очікування поступово змінилися на відчуття стабілізації в американській економіці, що надає підтримку долару. Якщо в риторики ФРС наступить перелом і слова про інфляцію та паузу в зниженні ставки стануть реальністю, то можна чекати перелому в багатомісячному тренді й початку зміцнення американської валюти.
Втім, не можна виключати й локальних провалів, але в останні тижні долар випробовує більше оптимізму, ніж, приміром, декілька місяців тому.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас