Вільне падіння: Огляд ринків за тиждень (21-25 квітня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вільне падіння: Огляд ринків за тиждень (21-25 квітня)

Валюта
654
Світові ринки
Ринок акцій США закінчив чергову торговельну сесію різнонаправлено. Приводом для песимізму гравців стали несприятлива статистика за рівнем споживчої впевненості в країні, що розраховується університетом Мічигану, а також слабкі показники продажів Microsoft і прогноз прибутку нижчий за цільовий рівень, який значно опустили котирування компанії.
Проте, згладити негативний вплив цих факторів допомогли гарний звіт American Express і заяви аналітиків Morgan Stanley про те, що наступного року прибуток найбільшого американського іпотечного банку Fannie Mae може виявитися кращим за прогноз. За підсумками тижня Dow Jones 65 Composite підріс на 0,3%, Nasdaq Composite виріс на 0,8%, Sn 500 Index - на 0,5%. Ключовими подіями для світових фондових ринків на поточному тижні будуть показники ВВП США за ІІ квартал поточного року та рішення щодо процентної ставки Федерального комітету з операціям на відкритому ринку.
Європейські ринки закрилися ростом завдяки звітності компанії Ericsson і відносної стабілізації банківського сектора. У підсумку німецький DAX 30 Performance і австрійський Austrian ATX Prime додали по третині відсотка.
Вдало завершився тиждень на азіатських фондових площадках. Основні біржові індикатори піднялися завдяки росту котирувань компаній банківського сектора на тлі спекуляцій про закінчення кризи кредитно-фінансової системи. Таким чином, NIKKEI 300 виріс на 3,2%, а TOPIX - на 3,1%.
Український фондовий ринок
Індекс ПФТС за підсумками тижня показав падіння - 6,4%. Обсяг угод склав $158,4 млн., що є досить високим показником для українського ринку. Найбільш активно торгувалися акції Дніпроенерго (DNEN, $15,2 млн.), Західенерго (ZAEN, $9,8), Шахти "Червоноармійська-Західна №1" (SHCHZ, $9,4 млн.), Запорізького заводу феросплавів (ZFER, $7,7), Алчевського металургійного комбінату (ALMK, $7,6), Київенерго (KIEN, $7,3 млн.), а також Центренерго (CEEN, $6,1 млн.).
За підсумками торговельного тижня корекції піддалися акції компаній всіх рівнів лістингу. У лідерах падіння виявилися цінні папери УкрАвто (AVTO, -20,6%), Укргазбанку (UGZB, -19,0%), а також Єнакіївського металургійного заводу (ENMZ, -18,1%) і ДМЗ Петровського (DMZP, -17,9%).
На даний момент стан українського фондового ринку визначається кон'юнктурою світових фондових ринків. Основним фактором падіння індексу ПФТС все ще є криза на закордонних ринках, обумовлена негативними тенденціями в економіці США.
Енергетика
Минулого тижня енергетичні папери стали одними з перших у черзі на розпродаж. Вже не настільки міцні надії інвесторів на приватизацію енергорозподільних компаній і тим паче енергогенеруючих. Тижневий обсяг склав понад $48 млн, що в 2,6 рази більше середнього обороту за тиждень за останні півроку ($18,2 млн).
За підсумками тижня котирування Західенерго впали на 13,1% на досить значимому обсязі в $9,8 млн, Центренерго - знизилися на 8,6% ($6,1 млн), Донбасенерго - на 4,5% ($6,1 млн). Дніпроенерго змогла втриматися від падіння, додавши 1,0% ($15,2 млн). У три рази збільшилися оберти з обленерго. Найбільш відчутне зниження відчули Херсон- (-19,4%), Харків- (-12,6%), Запоріжобленерго (-11,3%), а також Севастополь- (-12,2%) і Київенерго (-3,6%). Особливо відчутно енергорозподільний сектор відреагував на загальний песимізм у середу, коли були відзначені 4-19%-і мінуси з багатьом позицій.
Енергетика залишається під тиском корпоративних і макроекономічних даних із закордонних ринків, як і весь ринок, не залишаючи простору для позитивних рухів на тлі досить непоганої статистики за підсумками першого кварталу.
Жанна Шахно
Юлія Мартыненко
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас