В Америці починають аналізувати світову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Америці починають аналізувати світову кризу

Казна та Політика
571
Провідні аналітики і фондові експерти США почали проводити дослідження причин і майбутніх наслідків світової кризи фондового ринку. Перша книга подібного профілю була сьогодні видана в Америці.
У США опублікована перша книга, у якій аналізуються причини та можливі наслідки нинішньої іпотечної кризи в США. Автор цієї книги, що називається "Катастрофа ціною в трильйон доларів" - Чарльз Морріс, юрист і колишній банкір.
За версією Ч.Морріса, причини нинішньої кризи були закладені ще в 1970-і роки. Він стверджує, що багато рішень, прийнятих декількома президентами США та головами Федеральної резервної системи, привели до дестабілізації долара та надмірної дерегуляції ринку. Так, якщо 20 років тому, 80% іпотечного ринку США жорстко регулювалося державою, то в 2006 році цей показник зменшився до 25%.
Відсутність ефективного державного регулювання і стала однією із причин нинішньої кризи - компанії йшли на все, щоб підвищити ринкову вартість своїх акцій і рівень прибутку. Через це, порушувалися навіть основні закони фінансової логіки, наприклад, розміри кредиту на будинок перевищували вартість самого будинку.
З погляду Ч.Морріса, американські проблеми перекинулися і на увесь інший світ. Так, за його оцінками, два десятиліття тому сукупна вартість всіх акцій, векселів, кредитів та ін. фінансових інструментів була приблизно рівною валовому внутрішньому продукту світу. Нині вартість цих інструментів у кілька разів більша, ніж розміри світової економіки. Тому, Морріс пророкує, що криза може перекинутися і на інші сфери фінансового ринку: від кредитів, які одержують комерційні структури, до кредитних карток. Криза може зачепити навіть найбільш стійкі цінні папери.
На думку Ч.Морріса, світову економіку очікує нова хвиля державного регулювання, що, щонайменше, на десятиліття прийде на зміну ідеології максимальної ринкової свободи. Книга також дає порівняльний аналіз тих антикризових заходів, які проводить ФРС та Європейський Центробанк і доводить, що таке розходження впливу на ринок може привести до серйозного протистояння двох економічних систем.
Криза стане, на думку автора книги, поворотним моментом для світової економічної системи. Тепер неоліберальна доктрина не підходить для регламентування економіки. Політики, які бажають вивести економіку із кризи, повинні керуватися такими ж методами як під час подолання Великої Депресії
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас