Кабмін звинувачують у несправедливому розподілі квот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін звинувачують у несправедливому розподілі квот

Аграрний ринок
199
Низка виробників соняшникової олії заявила, що квоти на експорт продукції розподіляються на користь компаній, лояльних Кабінету міністрів. Зокрема, із установленої квоти 300 тис. т 89 тис. т одержала "Кернел Груп" народного депутата фракції БЮТ Андрія Веревського. Виробники обіцяють оскаржити виділення квот в Антимонопольному комітеті. Але експерти прогнозують, що розгляд справи затягнеться до кінця року, коли квоти будуть неактуальні.
На прес-конференції голова правління ЗАТ "Запорізький олієжиркомбінат" Анатолій Савус заявив, що Кабінет міністрів розподіляє квоти на експорт соняшника на користь лояльних уряду компаній. "З 300 тис. т, виділених як квота на поставку соняшникової олії на квітень, 89 тис. т одержала компанія "Кернел Груп". Співвласник цієї компанії Андрій Веревський є радником прем'єр-міністра Юлії Тимошенко", - сказав генеральний директор заводу "Стрілецький степ" Микола Горбанєв.
Директор "Зерноторгової компанії" В'ячеслав Петрище відзначив, що "Кернел Груп" не має можливості експортувати весь зазначений обсяг і тому пропонує виробникам, що не мають пільг, купувати олію по $1,56 тис. за тонну, продаючи на експорт по $2,1 тис. за тонну.
У середині березня Кабмін установив квоти на експорт із України соняшникової олії і насіння соняшника в обсязі 300 тис. т і 1 тис. т відповідно до 1 липня. Для порівняння, в 2006/07 маркетинговому році з 2,12 млн т виробленої соняшникової олії 1,76 млн т було експортовано. В 2007/08 році на момент введення квот було вивезено близько 1 млн т продукту. У такий спосіб уряд розраховував запобігти збільшенню цін на олію, що на кінець березня склало 17,4%. У середу уряд вирішив збільшити експортну квоту на соняшникову олію на 200 тис. т. В опублікованій вчора на сайті Кабміну постанові зазначено, що експортери олії збережуть той же паритет розподілу квот серед постачальників, що діє зараз.
Співвласник групи "Кернел Груп" Андрій Веревський обвинувачення колег заперечує. "Ми ні в кого нічого не купували. Ми взагалі подали заявку на 150 тис. т, а одержали тільки 89 тис. т. У нас є потужності, і тієї квоти, що ми маємо, недостатньо", - сказав він. У прес-службі Кабміну коментувати обвинувачення виробників соняшникової олії відмовилися.
Втім, президент консалтингового агентства ААА Сергій Наливка відзначає, що в "Кернел Груп" не було достатнього обсягу потужностей, щоб вибрати квоту 89 тис. т. "У зазначений період "Кернер" могла зробити 120-140 тис., з яких як мінімум 60-80 тис. т повинні були піти на внутрішній ринок. Компанія до введення квот посідала п'яте місце за обсягом експорту і, звичайно, коли вона одержала таку значну квоту, це здивувало інших учасників ринку", - розповів Наливка.
Петрище заявив, що, якщо уряд не перегляне існуючу схему виділення пільг і не дасть всім виробникам соняшникової олії рівні можливості для експорту, його компанія звернеться в Антимонопольний комітет з вимогою розібратися в сформованій ситуації. Ініціативу "Зерноторгової компанії" підтримали Савус і Горбанєв.
Партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський вважає, що Антимонопольний комітет, швидше за все, стане на бік більшості виробників. "Нинішній порядок видачі пільг порушує закон "Про захист економічної конкуренції", і у виробників є шанс через АМКУ його змінити. Але розслідування такого масштабу займе від півроку до року, а за цей час самі пільги можуть бути скасовані", - відзначає аналітик юридичної компанії "Міжнародний юридичний альянс" Володимир Бутринський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас