ПФТС відключається від мережі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС відключається від мережі

Фондовий ринок
687
Як стало відомо Комерсант-Україна, лідер російського ринку програмного забезпечення для інтернет-трейдингу QUIK - компанія СМВБ-ІТ - не зміг впровадити технологію на біржі ПФТС і вирішив запустити її на майданчику біржі "Перспектива". В "Перспективі" обіцяють уже в травні підключити шлюз, а торги почати влітку. Торговці говорять, що "Перспектива" має шанс зайняти новий сегмент ринку, тому що ПФТС, швидше за все, впровадить послугу лише після відновлення своєї торговельної системи.
Компанія СМВБ-ІТ створена в 2000 році на базі Технічного управління Сибірської міжбанківської валютної біржі в Новосибірську. Займається автоматизацією біржової та брокерської діяльності - розроблювач інформаційно-торговельних систем QUIK для інтернет-трейдингу. Їх використовують РТС, ММВБ, біржа "Санкт-Петербург", Санкт-Петербурзька валютна біржа. QUIK дозволяє проводити торговельні операції на закордонних біржах LSE, CME, CBOT, ICE, NYSE, AMEX і NASDAQ.
Директор з розвитку компанії СМВБ-ІТ Володимир Курляндчик повідомив , що найбільша українська біржа ПФТС затягує запуск на своєму "ринку заявок" інтернет-трейдингу. "Нам в 2007 році клієнти (торговці) сказали, що їм потрібний шлюз на "ринок заявок" ПФТС. Ми його зробили, декільком компаніям уже поставили наш продукт QUIK, але ми не можемо зробити бізнес замість ПФТС, - сказав він. - Необхідні організаційні та технічні рішення біржі. 'Ринок заявок' у ПФТС існує номінально".
За словами пана Курляндчика, ще в жовтні 2007 року вони разом з російською компанією "Іт-інвест" (провайдер системи "Смарт-трейдинг" - аналог QUIK) здійснили в ПФТС всі необхідні роботи, щоб запустити інтернет-торгівлю. "З того моменту будь-який торговець міг купувати QUIK, підключати його до ПФТС та обслуговувати клієнтів в інтернет-трейдингу, але цього не відбулося", - відзначив Володимир Курляндчик. Нагадаємо, у травні 2007 року ПФТС оголосила про запуск "ринку заявок" паралельно з діючим "ринком котирувань", заявивши, що наступним кроком стане інтернет-трейдинг. Очікувалося, що це відбудеться наприкінці 2007-го-початку 2008 року.
Старший трейдер ІК "Київ Сек’юрітіз Груп", член асоціації ПФТС Руслан Магомедов вважає, що ПФТС відкладає запуск інтернет-трейдингу, тому що всі ресурси направлені на ліквідацію збоїв у роботі "ринку котирувань".
Директор департаменту фондових операцій ПФТС Андрій Олійник підтвердив перенесення запуску інтернет-трейдингу - на "ринку заявок" зараз проходять лише пілотні торги. "На жаль, нинішня ситуація на фондовому ринку не сприяє запуску інтернет-трейдингу. Торговці почнуть роботу із клієнтами тільки після вирівнювання ринку, тому що в період його зниження нема рації займатися активним залученням фізичних осіб для роботи на новому для них ринку, - сказав він. - ПФТС буде проводити роботу з популяризації нової технології серед фізосіб разом з учасниками ринку".
Магомедов здивований діями ПФТС: "У Росії біржа РТС була монополістом ринку, але потім прийшла Московська міжбанківська валютна біржа і першою запустила 'ринок заявок' та інтернет-трейдинг. Тепер 70% всіх торгів відбувається на цій біржі". Він вважає, що українські біржі орієнтуються в основному на російські торговельні системи, тому що російське фондове законодавство ближче до українського, ніж європейське.
Тому, за словами Володимира Курляндчика, українські торговці цінними паперами, з якими його компанія веде переговори про впровадження програми QUIK, зацікавилися біржею "Перспектива". За даними Комерсанта, серед них компанії "Сократ", "Арт-капітал", "Кейбісі Сек’юрітіз Україна", "Юпрас Капітал", "Інвестиційний капітал Україна", "Фіннекс-Україна", "Інвестиційна група 'Універ'", "Київ Сек’юрітіз Груп".
Голова біржової ради "Перспективи" Сергій Антонов заявив, що шлюз, необхідний для підключення торговців до майданчика, буде готовий уже в травні, після чого можна буде почати саме підключення. "Торговцям і хоронителям потрібно буде автоматизувати своє програмне забезпечення, тому реально торги почнуться місяця через три. Ми вже розробили "бек-офіс" для торговців, незабаром почнемо розробляти програми для хоронителів", - сказав він. За словами пана Курляндчика, мінімальна комплектація системи QUIK на десять терміналів коштує 4,8 тис. євро одноразово і 300 євро щомісяця.
У ПФТС негативно відреагували на перехід торговців на "Перспективу". "Що стосується біржі "Перспектива" - регулярні торги на ній зараз не проводяться. А брокери працюють тільки там, де є ліквідність", - відзначив пан Олійник.
Директор ІК Galt & Taggart Securities Сергій Лесик упевнений, що в "Перспективи" є шанс перехопити ініціативу із запуску інтернет-трейдингу. "У ПФТС пішли іншим шляхом - вони мають намір установлювати нову торговельну систему, тому їм нема рації щось робити на старій, - говорить він. - Установка нової системи займе мінімум рік, а то й два. "Перспектива" може випередити ПФТС. Для них головне вирішити проблему по "бек-офісу" - це найскладніше".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас