"Нафтогаз" відбився від виручки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" відбився від виручки

Енергетика
246
НАК "Нафтогаз України" може недоодержати понад 4,2 млрд грн виторгу цього року.
Учора Національна комісія регулювання електроенергетики видала "дочці" російського "Газпрому" - "Газпром збут Україна" - ліцензію на постачання 7,5 млрд кубометрів газу на рік, а "УкрГаз-Енерго", афілійоване з російською монополією, домоглося в суді відновлення ліцензії на реалізацію 32 млрд кубометрів палива щорічно. Якщо компанії також оскаржать постанову уряду, що дозволяє імпортувати газ в Україну тільки "Нафтогазу", вони витіснять НАК із сегмента промислових споживачів.
Учора на засіданні Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) було вирішено видати ТОВ "Газпром збут Україна" ліцензію на поставку 7,5 млрд кубометрів природного газу на рік за нерегульованим тарифом. Термін дії ліцензії - п'ять років. За словами директора "Газпром збут Україна" Анатолія Подмишальського, компанія має намір продавати газ промисловим споживачам за цінами, що не перевищують граничний рівень, установлений урядом, - 1380 грн за тисячу кубометрів. Поставки газу планується почати з 1 травня.
Україна споживає 75 млрд кубометрів газу на рік: 19 млрд кубометрів - населення, 18 млрд - теплокомуненерго, 38 млрд - промислові підприємства. 21 млрд кубометрів газу добувається в Україні, ще 55 млрд до кордону імпортує з Казахстану, Узбекистану та Туркменії швейцарська RosUkrEnergo.
"Газпром збут Україна" була створена в 2008 році і повинна була замінити ЗАТ "УкрГаз-Енерго" (СП RosUkrEnergo і НАК "Нафтогаз Україна"), що продає газ на внутрішньому ринку України. Однак, як стало відомо вчора, 18 квітня окружний адміністративний суд Києва своєю постановою визнав протиправними постанови НКРЕ, що обмежують можливість ЗАТ "УкрГаз-Енерго" поставляти щорічно 32 млрд кубометрів природного газу промисловим споживачам України. "По суті, на внутрішньому ринку з'явилося відразу три великі гравці замість двох", - говорить директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін.
Генеральний директор газотрейдингової компанії Magyar GT Янош Петефі вважає, що ситуація, що склалася на внутрішньому ринку газу, може привести до втрати "Нафтогазом" найбільш дохідної частини ринку - промислових споживачів. "Цього року 'Нафтогаз' розраховував наростити частку своєї присутності на ринку промислових споживачів, продавши близько 30 млрд кубометрів газу, - говорить Петефі.- Однак реалізації цих планів може перешкодити 'УкрГаз-Енерго'". Учора прес-секретар "УкрГаз-Енерго" Віталій Кисель підтвердив, що ліцензія, дія якої відновлена судом, дозволить компанії продати до кінця року не менше 3,5 млрд кубометрів газу, закачаних у ПСГ у попередні роки.
За оцінками Юрія Коровіна, у випадку реалізації заявлених намірів "Нафтогаз" втратить цього року понад 4,2 млрд грн виторгу. "А якщо вдасться домогтися скасування постанови уряду, що дозволяє імпортувати газ тільки "Нафтогазу", це дозволить компаніям "УкрГаз-Енерго" і "Газпром збут Україна" повністю витіснити НАК із сегмента промислових споживачів", - відзначає Коровін.
Нагадаємо, "УкрГаз-Енерго" у лютому 2006 року уклало з RosUkrEnergo довгостроковий договір купівлі-продажу газу, за яким остання зобов'язалася поставляти до 60 млрд кубометрів палива щорічно з 2008 по 2028 роки. Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський від коментарів учора відмовився.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас