Герба на них нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Герба на них нема

Казна та Політика
834
Коли ви будете читати ці рядки, спеціальна урядова комісія вже повинна буде вибрати для України її Великий Державний герб. І якщо не відбудеться чуда, комісія зупинить свій вибір на гербі з левом і козаком під спільною короною. Але оскільки корона і лев як символи України категорично не влаштовують опозицію, а для затвердження герба у Верховній Раді буде потрібна конституційна більшість, то, швидше за все, ще як мінімум рік країна проживе під Малим Державним гербом - тризубом.
Президентські плани
Віктор Ющенко 3 березня видав указ, що зобов'язав Міністерство юстиції до 1 червня цього року розробити і подати на розгляд парламенту законопроект про Державний герб України. 10 квітня Міністерство культури та туризму припинило прийом конкурсних робіт, хоча відповідно до постанови №1044 Кабінет Міністрів України від 15 серпня 2007 року Комісія з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз Великого Державного герба України повинна була підбити підсумки другого (заключного) етапу конкурсу тільки у вересні 2008 року.
Таким чином, Президент своєю волею вирішив раз і назавжди завершити нескінченний процес знаходження Україною головного національного символу - Великого Державного герба.
Депутатські претензії
Уперше ідея замінити стильний мінімалістський тризуб чимсь більш значним і державним виникла в середині 1990-х. Перший конкурс проводився в 1996-1997 роках. Тоді урядова комісія схвалила проект авторської групи в складі істориків Юрія Савчука і Марії Дмитрієнко та художників Віталія Мітченка та Олександра Івахненка.
Розроблений ними ескіз герба неспішно кочував по інстанціях і тільки в XXI столітті добрався до Верховної Ради. Але там законопроект про державний символ депутати забалотували двічі: в 2001 і 2004 роках, причому не з естетичних, а винятково з політичних міркувань.
Член комітету ВР державного будівництва Анатолій Матвієнко з "Нашої України", що у ВР третього і четвертого скликань курирував гербове питання, розповів "KW" , що головними претензіями до державного символу був його монархічний підтекст, а також людський і географічний фактори. "Депутати відзначали, що факт коронації Данила Галицького не доведений. Козак тримає мушкет на лівому плечі, як це робив би лівша. Але поміняти його місцями з левом ніяк не можна, тому що тоді символ заходу України лев виявиться зі східного боку, а козак - на заході", - пояснив Матвієнко.
Авторські митарства
За словами одного з авторів проекту герба, наукового співробітника відділу спеціальних історичних дисциплін Інституту історії України НАНУ Юрія Савчука, за 12 років йому вже набридло вислуховувати, що й кому не подобається в їхньому гербі. "Логіка герба в нас була проста, - розповів "KW" Савчук. - У Київській Русі гербом був тризуб, у Галицько-Волинському королівстві - лев, у Запорізькій Січі - козак з мушкетом. Західно-Українська Народна Республіка також вибрала своїм символом лева. Гетьманат Скоропадського - козака з мушкетом. Ми нічого не придумували, наш проект герба просто успадкував всі три символи і був визнаний найкращим".
Геральдичні протиріччя
Начальник відділу монументального, образотворчого, декоративного та прикладного мистецтв Мінкультури України Ніна Мамалигіна повідомила "KW" , що в нинішньому конкурсі брало участь близько 50 проектів.
Головного герольдмейстера, як у деяких країнах, в Україні немає. Його обов'язки виконує начальник Служби державних нагород і геральдики Секретаріату Президента Володимир Репринцев. Всі повноваження щодо Великого герба України він передав своєму заступникові Віктору Бузалові, а той озвучив "KW" офіційну позицію щодо державного символу.
"Минуло два засідання конкурсної комісії, - повідомив її член Віктор Бузало. - Яких тільки гербів ми не бачили! Були й такі, що на них взагалі одні соняшники і реп'яхи. Переможці минулого конкурсу знову подали свій герб, тільки поміняли місцями лева з козаком: тепер лев стоїть праворуч, а козак - ліворуч".
За словами Віктора Бузала, думка про те, що лев символізує Правобережну Україну, а козак - Лівобережну, - "примітивний підхід". "Вони символізують не територіальний розподіл, а віхи державного утворення" - так легко чиновник Секретаріату Президента вирішив, здавалося б, нерозв'язну проблему з козаком-лівшею. Друга проблема, з короною, виявилася і того простішою. "Вона є на гербі багатьох немонархічних держав, - пояснив Віктор Бузало. - Наприклад, угорці помістили на свій герб корону короля Іштвана, що був коронований в 1000 році, і закрили питання".
Але найцікавіше наш співрозмовник приберіг наостанок. "Як варіант у гербі може з'явитися архістратиг Михаїл, що вважається заступником всіх українців", - повідомив він KW, щоправда, при цьому відразу відмітив, що за геральдичною традицією святих не прийнято поміщати на гербі країни.
"KW"
Таким чином, можна зробити щонайменше три висновки.
Перший: конкурс конкурсом, але рішення на користь герба з козаком і левом було прийнято заздалегідь. (Розмови "KW" з відповідальними за герб співробітниками Секретаріату Президента Репринцевим і Бузалом відбувалися до 22 квітня, коли урядова комісія ще тільки повинна була голосуванням вибрати ескіз герба з півсотні варіантів.)
Другий: чиновники секретаріату коректують герб країни відповідно до власного почуття прекрасного та розумінням геральдики. Віктор Бузало лукавив, говорячи, що переможці попереднього конкурсу поміняли на своєму гербі місцями козака і лева. Як заявив "KW" один з авторів герба з козаком-лівшею Юрій Савчук, вони представили комісії ескіз без змін. А переставлені місцями лев і козак, як повідомив "KW" на умовах анонімності один з членів конкурсної комісії, в ескізі Олексія Руденка, директора "Геральдичної палати "Олекса Руденко & компаньйони" і автора сучасних символів президентської влади (булави, колара, штандарта і печатки), орденів Богдана Хмельницького і княгині Ольги, нагородних систем силових відомств, гербів половини областей країни, кубка України з футболу, медалі балетного конкурсу ім. Сержа Лифаря і "безлічі інших важливих атрибутів, що мають стратегічне державне значення". А простіше кажучи - давнього і перевіреного підрядника Секретаріату Президента в галузі геральдики.
І нарешті, третій висновок: далеко не всі безпосередні виконавці волі Президента, що побажав мати Великий Державний герб України до 17-ї річниці незалежності, вважають, що із цим треба поспішати.
Один з відповідальних функціонерів Секретаріату Президента, що попросив не називати його імені, поділився з "KW" сумнівами, що Великий герб з'явиться цього року. "Все дуже складно. Думаєте, просто так його сімнадцять років прийняти не можуть? - сказав він. - Якби в Конституції хто-небудь розумний записав, що повинен бути один герб, проблем би не було. А тут - два, чорт ногу зломить! Хоча Великий герб традиційно існує в державах, які утворилися з декількох раніше незалежних територій, що мали власні герби, наприклад як у Російській імперії. Україна зовсім не така держава, їй і малого герба цілком достатньо. А тут веліли, що повинно бути два герби, і на другому намалювали мушкетера (козака з мушкетом. - "KW" ), намалювали лева, а що, по Україні леви бігають?"
З останнім важко сперечатися. По Україні поки тільки крокодили бігають. Але проект нової Конституції ще тільки готується, а в чинній є 20-а стаття, і там про Великий герб країни все написано. Напевно, для тих, кому президентського указу недостатньо.
Інформація "KW" :
Відповідно до статті 20 Конституції України, Великий Державний герб України встановлюється з урахуванням Малого Державного герба як його головного елемента і герба Війська Запорізького та затверджується не менше ніж двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.
Після прийняття закону про Великий Державний герб він буде використаний на державних печатках, прикордонних і грошових знаках, різного роду державних бланках і документах посольств України за кордоном.
На військовій техніці як і раніше буде використовуватися символ Збройних Сил України - козацький хрест із тризубцем у центрі.
Коментар
Юрій Савчук, один з авторів проекту Великого Державного герба України
Питання про те, потрібний Україні великий герб чи ні, взагалі не повинно підніматися: це записано в Конституції, і нам потрібно або приймати Великий Державний герб, або змінювати Конституцію.
Ми всі пам'ятаємо, як вона приймалася: всі були змучені, уже над ранок хтось із депутатів запропонував, щоб на Великому гербі був символ князівської держави Володимира Великого і герба Війська Запорізького. За цей варіант і проголосували депутати в пам'ятну конституційну ніч
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас