Експерт: У поточній ліквідності банківської системи відзначаються зміни на краще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У поточній ліквідності банківської системи відзначаються зміни на краще

Валюта
700
У поточній ліквідності банківської системи відзначаються зміни на краще.
Таку думку висловив РБК-Україна керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.
Мінфін дійсно дав розширювальний імпульс руху грошової пропозиції. Казначейський рахунок зменшений з 15,6 млрд грн до 14,7 млрд грн, тобто на 900 млн розширений монетарний сервіс економіки з боку фіскальної влади.
"Нацбанк багато купував валюти, вливалися мільярди в економіку, - продовжив він. - З початку квітня наша емісія для забезпечення адекватної ліквідності банківської системи збільшилася з 144,9 млрд до 147,5 млрд грн, тобто на 2,6 млрд грн. Ми в три рази більше ресурсів дали на підтримку ліквідності через рефінансування, чим в квітні 2007 р. В результаті розширили з початку квітня на 25,8 % нашу емісію по рефінансуванню банку в порівнянні з 8,3 % за відповідний період минулого року. Тобто, рефінансування йшло в три рази динамічно, а воно є каналом більш продуктивного випуску грошей в економіку".
Як повідомив Литвицький, Нацбанк чекає розворота тренда по постачанням овернайту на міжбанківському кредитному ринку на низхідний.
Але пауза в посиленні антиінфляційного напрямку монетарної політики Нацбанку скоро закінчиться, сказав він, тому комерційним банкам потрібно робити адекватні кроки по управлінню власною ліквідністю.
В майбутньому Мінфін повинен так само забезпечувати рівномірний рух засобів на своєму казначейському рахунку, як він це робив в кращі часи, вважає експерт.
У економіці України немає ні спаду, ні кризи, ми маємо шанси відновити прискорений формат економічного зростання, підкреслив Литвицький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас