Торговець за власним бажанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговець за власним бажанням

Фондовий ринок
998
"Чудово, ринок сильно впав! Тепер можна недорого прикупити акції перспективних компаній", - роздумує хитрий інвестор. Ви теж так вважаєте? Тоді ласкаво просимо в інтригуючий і загадковий світ українського фондового ринку.
Найпростіший спосіб долучитися до вітчизняного ринку акцій - це купити паї інвестиційного фонду. Якщо ж пропоновані стратегії інвестування не влаштовують і хочеться більш індивідуального підходу - можна скористатися послугою довірчого управління цінними паперами. Але й тут є одна заковика: її розмір - один мільйон гривень - це мінімальна сума, з якою інвестора можуть взяти на обслуговування.
Немає мільйона, а зіграти на курсах акцій дуже хочеться? Тоді купуйте акції, "що сподобалися", "майже" самостійно, а точніше - через брокера, оскільки в Україні проводити операції з акціями можуть тільки ліцензовані торговці.
З 10 тисячами краще не сунутися
Щоб придбати бажані цінні папери, знадобиться всього три речі - паспорт, ідентифікаційний код і гроші. Причому останніх потрібно нехай і не мільйон, але все-таки досить багато - мінімальна сума, з якою можна починати шлях біржового спекулянта, дорівнює одному лоту на ПФТС, нижня планка якого зазвичай перебуває в діапазоні 10-40 тисяч гривень.
Але самі учасники ринку радять виділяти на кожну позицію від 50 тисяч гривень. "Можна спробувати і на 10 тисяч купити щось на ПФТС, але тоді прийдеться шукати не акції за гарною ціною, а підходящу за розмірами пропозицію, а так ви багато грошей не заробите", - чесно попереджають співробітники інвесткомпанії "Універ Капітал".
Крім того, всі експерти дружно радять не вкладати всі свої кошти в акції одного емітента. Для диверсифікованості ризиків краще створити портфель мінімум з 3-5 цінних паперів, а для цього, знову ж, 10 тисяч гривень ну ніяк не вистачить.
Торги по телефону
Якщо бажання інвестувати збігається з можливостями, можна приступити до пошуку "свого" брокера. У даному питанні багато чого буде залежати від суми, якою інвестор готовий ризикнути - якщо вона менша чверті мільйона, то великі українські торговці навряд чи таким спекулянтом зацікавляться. "Заробіток торговця на таких сумах незначний, а мороки з подібними угодами не менше, ніж з мільйонними.
Тому якщо людина хоче інвестувати менше 250 тисяч гривень в українські акції, ми все-таки намагаємося схилити її до внеску в наші інвестфонди", - ділиться секретами брокер великої української інвесткомпанії. А от торговці цінними паперами, які перебувають у рейтингу ПФТС у другій-четвертій десятці, дуже навіть можуть зацікавитися клієнтом з "зайвими" 50-100 тисячами гривень.
Механізм виходу і роботи приватного інвестора на фондовий ринок у всіх компаніях приблизно однаковий. Для початку потрібно укласти з торговцем договір на брокерське обслуговування та відкрити поточний рахунок у гривнях (від 10 до 50 гривень). Крім того, необхідно відкрити рахунок у цінних паперах - це обійдеться в 30-150 гривень. При відкритті такого рахунку потрібно звернути увагу, чи немає абонентської плати за перебування акцій у хоронителя (коливається від 5 до 75 гривень на місяць), а також плати за кожне зарахування-списання цінних паперів (від 20 до 100 гривень).
Наступний етап - оформлення заявки, у якій зазначено, які акції, за якою ціною та у якому обсязі буде купувати-продавати брокер.
До речі, якщо із брокером "подружитися", то можна управляти торгівлею своїми акціями в телефонному режимі, при цьому всі бюрократичні формальності (у вигляді заявок, розпоряджень) можна буде оформлювати заднім числом. Правда, торгувати акціями на ПФТС посередник буде зовсім не безкоштовно - залежно від кількості та обсягів угод за кожну операцію купівлі-продажу цінних паперів торговець втримає в середньому 0,2-3% від суми угоди. Якщо ж сума менша 100 тисяч гривень, то звичайно встановлюється фіксований тариф - від 200 до 800 гривень за кожну транзакцію.
Приваблива пропозиція
Існують й інші варіанти оплати брокерських послуг. Наприклад, інвестиційна група "Універ" ввела тариф "безлімітний" - одержавши 7 тисяч гривень на місяць, компанія проведе за вказівкою клієнта будь-яку кількість угод та у якому завгодно обсязі.
Цікавий варіант для приватних інвесторів пропонує "Східно-Кримська фондова компанія". "Ми гарантуємо нашим клієнтам 18% річних, якщо вони створять портфель цінних паперів, дотримуючись наших рекомендацій. Якщо сумарна прибутковість клієнтського пакета акцій буде менше 18%, компанія обіцяє доплатити, якщо більше - прийдеться поділитися прибутком у співвідношенні 50 на 50", - говорить заступник директора компанії Геннадій Штофер. При цьому комісія за брокерське обслуговування окремо не стягується.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас