Внутрішній продукт валиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Внутрішній продукт валиться

Казна та Політика
1458
Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз зростання економік розвинених країн Європи в 2008 році до 1,5% у зв'язку з фінансовою кризою. Українська економіка, за оцінками фонду, "тверду посадку" може відчути вже в 2009 році, коли темпи зростання ВВП сповільняться до 4,2%.
Із усього регіону країн, що розвиваються, гірша ситуація буде тільки в Хорватії. Українські експерти погоджуються із прогнозом гальмування економічного зростання в 2009 році, але вважають, що воно буде менш значним.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) учора оприлюднив огляд "Перспективи розвитку регіональної економіки: Європа. Переоцінка ризиків". Перший такий звіт був випущений у листопаді минулого року, після чого МВФ пообіцяв робити його регулярно - два рази на рік.
Як повідомила співавтор звіту, заступник голови відділу регіональних досліджень Європейського департаменту МВФ Дора Іакова, за останні півроку фонд змушений був значно погіршити макропрогнози. "В 2008 році в Європі очікується різке зниження темпів економічного зростання - на 0,25%, - сказав експерт. - Причому в країнах з розвиненою економікою темпи зростання на якийсь час упадуть значно нижче потенційного рівня: з 2,8% в 2007 році до 1,5-1,4% в 2008-2009 роках". Це зниження буде викликано поглибленням світової фінансової кризи, вступом США в "м'яку рецесію" і збільшенням цін на нафту та продовольство. У МВФ розрахували, що уповільнення зростання економіки США на 1% скорочує темпи зростання ЄС на 0,5%, а країн Європи з економікою, що розвивається, - на 0,6-0,7%.
У країнах Європи з економікою, що розвивається, зростання ВВП може загальмуватися з 6,9% в 2007 році до 5,5% в 2008 році і 5,2% - в 2009-му. "Їхньому динамічному розвитку перешкоджають зниження активності в країнах з розвиненою економікою, переоцінка вартості активів з урахуванням ризику і підвищення цін на біржові товари", - говориться у звіті. З 2003 року темпи зростання в цих країнах перевищували потенційний на 2%, а більш істотна різниця спостерігалася в Латвії, Росії та Україні.
Україні, за прогнозами МВФ, варто готуватися до найгіршого сценарію - скорочення темпів зростання ВВП із 7,6% в 2007 році (четверте місце серед 11 країн регіону з економікою, що розвивається) до 5,6% в 2008-му (шосте місце). В 2009 році "посадка" економіки буде жорсткіша - зростання на 4,2%, що є одним з найгірших показників серед країн-сусідів (десяте місце). У лідери регіону за темпами приросту повинна вирватися Молдавія. "Для України додатковим фактором гальмування економічного зростання стане стерилізація коштів, що проводиться Нацбанком з метою втримання високої інфляції", - пояснив постійний представник МВФ в Україні Балаш Хорват. Темпи економічного зростання зможуть прискоритися лише після 2010 року.
Іакова вважає, що такий негативний сценарій "не є лихом для країн", оскільки знімає перегрів їхніх економік, але "без реформ країни можуть продемонструвати гірші показники, ніж ми очікуємо". "Безумовно, темпи зростання попиту будуть уповільнені", - прогнозує Дора Іакова зниження попиту на український експорт у ЄС.
Українські експерти частково підтримують висновки МВФ. "Варто погодитися з оцінкою, що гальмування європейської економіки викличе погіршення темпів зростання економіки та експорту. Поки ми очікуємо в 2009 році зростання ВВП на 6,5%, але прогноз, імовірно, незабаром буде погіршений", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук.
Разом з тим експерти прогнозують, що зростання економіки не сповільниться до 4,2%. "Подальше зростання внутрішнього попиту дозволить частково компенсувати зниження експорту", - оптимістично заявляє аналітик ІК Galt & Taggart Securities Євгенія Ахтирко.
Бліц-інтерв'ю
"Фінансова система України ще не випробовувалася такими труднощами"
Заступник голови відділу регіональних досліджень Європейського департаменту МВФ Дора Іакова розповіла, що фінансова криза може позитивно вплинути на економіку України.
- Як довго будуть відчуватися наслідки кризи?
- Ми підрахували, що банки США будуть змушені списати близько $140 млрд, а європейські банки - ще $120 млрд. Частина цих втрат уже оприлюднена ($80 млрд), а третина, як ми вважаємо, стане відома в найближчі тижні.
- Чи викличе криза міграцію інвестицій у Європі?
- Це дуже цікаве питання. Багато інвесторів вважали, що вони не тільки не постраждають, але й виграють від фінансової кризи. Тому відбулася переоцінка фінансових ризиків. Інвестори будуть вкладати туди, де не тільки вигідно, але й надійно.
Наприклад, раніше в країнах з економікою, що розвивається, банки прагнули зберегти частку ринку. Тепер вони більш вибіркові - вивчають свого позичальника. Але якщо криза не ускладниться, ці країни не побачать припинення припливу грошей.
- Як Україні боротися з гальмуванням економіки?
- Уповільнення зростання - це бажане явище. У багатьох країнах з ринком, що формується, був перегрів - попит був вищим від їхніх виробничих можливостей. Тому уповільнення зростання може сприяти більш реальному розвитку їхньої економіки.
- Що робити у фінансовому секторі України?
- Необхідно зміцнити фінансову систему, підсилити нагляд. Це потрібно зробити, щоб результати не були гіршими, ніж ми прогнозуємо. Також необхідно втримати досить високими коефіцієнти капіталу. Якщо Україна застосує ці заходи зараз, вона уникне гірших сценаріїв - фінансова система країни ще не випробовувалася такими труднощами.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас