Тест недоброї волі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тест недоброї волі

637
Учора в Україні вперше було проведено загальне незалежне зовнішнє тестування. У ньому взяли участь більше 460 тис. випускників середніх шкіл із всіх областей України, що склало близько 90% від загального числа зареєстрованих школярів. Незважаючи на те що тест проходив у строгому режимі, деякі порушення під час його проведення все-таки були зафіксовані.
Цього року тестування вперше проводилося повсюдно (в 2007 році частина шкіл не брала в ньому участі, тому що воно було необов'язковим). Учора школярі здали перший тест з української мови та літератури, результати якого одночасно замінять результати випускного шкільного іспиту та вступного іспиту у вузи.
Тести проводилися в центрах тестування, якими стали класи звичайних шкіл. Щоб повністю виключити зовнішній вплив, школи "помінялися" учнями, а інструктувати випускників запросили непрофільних фахівців - учителів математики, праці, фізкультури і т.д.
Кореспондент побував на тестуванні в школі №57 Шевченківського району Києва. Обстановка тут була напруженою - у школу не пускали нікого, крім учасників тестування і журналістів. Випускники, що зібралися в шкільному дворі, з жаром обговорювали майбутній іспит.
- А чого мені боятися? У мене тато - розроблювач цієї програми,- голосно хвасталася якась дівчинка.
- Терор якийсь улаштували. Краще б вибори хоч раз чесно провели, - доносилися відгомони іншої розмови.
Перевірка знань проходила в досить строгих умовах. Школярів, що прийшли, попросили пред'явити паспорт, а потім запропонували пройти в класи. Там у них знову перевірили документи і розсадили за парти.
Після цього зачитали правила поведінки під час тесту. Вони виявилися звичайними, як на будь-якому іспиті, - не розмовляти один з одним і не списувати. Правда, списати в кожному разі було б проблематично - на вході учасники тестування залишали абсолютно всі речі, крім двох ручок і маленької пляшки з водою.
- Головне, щоб мобільні повернули, - скептично відмітив один зі школярів. Після цього інструктори розкрили пакети із бланками для тестів і роздали їх школярам. До кожного бланка був приклеєний індивідуальний штрихкод.
- Не тільки учні не знають, які питання містяться в тестах, але й члени екзаменаційних комісій знайомляться із ними безпосередньо перед початком тестування, - запевнила одна з інструкторів.
У кожній аудиторії під час тестування були присутні двоє інструкторів. Іспит тривав три години, а по його закінченні бланки тестів з відповідями були запечатані в спеціальні сек’юр-паки і під охороною співробітників МВС відправлені на перевірку в місцеві представництва Українського центру оцінки якості освіти (УЦОЯО, організація, що займається проведенням тестування та перевіркою бланків тестів).
- Ох, навіщо дітям такий стрес? - нервувала мама одного з випускників, поки за закритими дверима йшов іспит. - Учора до ночі сиділа, думала, скасують це тестування. І вранці вмикала телевізор, але чуда не відбулося.
Як повідомили в УЦОЯО, значних порушень під час тестування зафіксовано не було. Правда, деякі випускники спізнилися або забули паспорти - їм просто не дозволили пройти тест. А у Феодосії двоє школярів прийшли на іспит у нетверезому стані і, отже, теж не були допущені до іспитів.
Крім того, директор УЦОЯО Ігор Ликарчук повідомив про провокації, що мали місце в Дніпропетровській області. "У регіональний центр повідомили, що у два пункти тестування не дійшли в повному обсязі матеріали. Але після перевірок з'ясувалося, що все є. Телефонні дзвінки виявилися провокацією. Кому це потрібно - невідомо", - розповів він.
Випускникам, що не брали участь з якихось причин у вчорашньому тестуванні, буде даний шанс пройти його з 26 червня по 4 липня. Його результати можна буде оскаржити, подавши апеляцію в УЦОЯО протягом п'яти днів після одержання сертифіката.
Цього року кожному школяреві надасться можливість здати екзамени із трьох навчальних предметів: української мови та літератури (обов'язково) і на вибір - з зарубіжної літератури, історії України, всесвітньої історії, математики, біології, фізики, хімії, географії, основ економіки або основ правознавства. Другий етап тестування відбудеться 29 квітня.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас