Аналітики: Світові фондові ринки неспокійні, та , як і раніше, нестабільні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Світові фондові ринки неспокійні, та , як і раніше, нестабільні

Фондовий ринок
323
"Наслідки іпотечної кризи в Сполучених Штатах суттєво відобразилися на результатах першого кварталу 2008 року", - заявив Фрітц Мостбок, головний аналітик Erste Bank, на прес-конференції, присв'яченій розвиткові ринків облігацій, акцій та валютних ринків. "Це призвело до відчутних списань активів та торкнулося провідних фінансових установ, деякі з яких навіть піддалися ризику банкротства (наприклад, Bear Stearns). Така невідома раніше ситуація дала зрозуміти, наскільки підвищилося небажання інвесторів ризикувати. Превалююча нестабільність та вищі ризикові премії - тенденція, що збережеться і в другому кварталі 2008 року", - заявив Фрітц Мостбок. "Саме тому, в другому кварталі 2008 року ми рекомендуємо структурувати активи наступним чином: перевага готівкових коштів, нейтральне відношення до облігацій та недовага в акціях".
Сполучені Штати: в другому кварталі очікується, що економіка вступить у фазу пожвавлення після чергового зниження процентних ставок на 50 базисних пунктів
"Загальне зниження попиту в економіці обумовлено настроєм, що превалює на ринках на сьогодні. Однак, існує ризик утворення спіралі, при якій нижчий рівень споживання та вищий рівень безробіття підпитиватимуть одне одного", - заявив Райнер Сінгер, керівник відділу аналітики макроекономіки та фіксованого капіталу в ЦСЕ. Попри це, експерти Erste Bank очікують, що найближчим часом економіка вступить у фазу пожвавлення та відчує неабияке піднесення в другому півріччі 2008 року. Серед аргументів, які можуть бути висунутими на користь такого ствердження, - підтвердження повернення податків у розмірі 0,6% від ВВП (станом на травень) та неясне припущення, що ситуація на фінансових ринках стабілізується. Аналітики Erste Bank очікують, що до кінця квітня Федеральний резерв США знову знизить процентні ставки на 50 базисних пунктів. До наступного засідання, яке відбудеться наприкінці червня, ситуація має стабілізуватися, що дозволить основним процентним ставкам в розмірі 1,75% залишитися незмінними. В ситуації з ринками, що вступили на стадію пожвавлення, ринок облігацій лише частково вплинув на курсові прибутки, отримані за останні кілька місяців. "За нашими очікуваннями долар США має дещо стабілізуватися", - сказав Райнер Сінгер.
Фондовий ринок США: ризики переважають можливості
"Протягом наступних тижнів стане відомо про можливості пожвавлення акцій американських компаній, починаючи з другого кварталу поточного року. Незважаючи на це, ми очікуємо, що очікувані прибутки на акцію для компаній S&P 500 будуть дещо завищені в зв'язку з в'ялою економікою в Сполучених Штатах. Найближчими місяцями обов'язково відбудеться перегляд очікувань щодо прибутків, що обов’язково відобразиться на фондових ринках”, - заявив Ганс Енгель, маркетинг-стратег з міжнародних акцій, про фондовий ринок США.
За оцінкою аналітиків Erste Bank, акції компаній, що швидко зростають, як і раніше, привабливі, особливо це стосується компаній, які працюють в інших країнах. Тому, інвесторам варто віддати перевагу акціям з низьким рівнем заборгованості та стабільними грошовими потоками. "Враховуючи поточну ситуацію на ринку, розумніше було б недооцінювати акції американських компаній, оскільки співвідношення ризиків до очікуваних прибутків в інших регіонах значно привабливіше", - рекомендує Ганс Енгель.
Єврозона: очікується легкий спад в економіці
Економіка Єврозони змогла втримати свої позиції, Німеччина та Франція також продемонстрували непогані темпи зростання, а Іспанія та Італія дещо вповільнили темпи. Разом з тим, рівень інфляції продовжує зростати, і Європейському центробанку зараз нелегко: з одного боку доводиться боротися з повільними темпами зростання економіки та кризою на фінансових ринках, а з іншого боку - з високою інфляцією. В результаті, процентні ставки повинні скоріш за все знизитися, адже зниження цін на товари широкого вжитку може полегшити інфляційний тиск і, таким чином, надати Європейському центробанку можливість сприяти економічному пожвавленню. В другому кварталі очікується, що державні облігації виграють за рахунок нестабільності на ринку, а також поступового пожвавлення торгівлі на ринках цінних паперів. У довгостроковій перспективі аналітики Erste Bank прогнозують, що державні облігації будуть переоцінені, тому інвесторам, які бажають зробити довгострокові інвестиції, експерти рекомендують облігації з коротким строком обертання. В порівнянні з американськими облігаціями, державні облігації Єврозонни мають показати значно кращі результати.
Фондовий ринок в Європі: в другому кварталі очікуються коливання, але разом з тим достатньо стабільний розвиток порівняно з іншими регіонами
В цілому, позитивні та негативні фактори в Європі знаходяться в балансі, і з цієї причини експерти Erste Bank очікують, що європейські фондові ринки відчують коливання в наступному кварталі. Зростання прибутків в поточному 2008 фінансовому році вже було переглянуто в сторону зниження для компаній з індексом DJ EuroStoxx з 11,8% до 7,6%.
Більшості компаній вдалося успішно втримати рівень споживання та обсяг виробництва, незважаючи на закріплення позицій євро та підвищення цін на товари широкого вжитку. В цілому, Європа набагато краще спозиціонована, ніж Сполучені Штати, але разом з тим їй буде достатньо важко розірвати зв'язок зі Сполученими Штатами з огляду на ризик на ринку в цілому, в випадку, якщо там знову відбудуться негативні події. Однак, навіть у випадку можливого зниження цін, аналітики Erste Bank очікують, що фондові ринки в Європі розвиватимуться набагато стабільніше, ніж в інших регіонах. "У зв’язку з цим, ми б порекомендували переоцінювати європейські цінні папери і особливо акції”, - заявив Ганс Енгель.
Японія: очікується, що економіка країни буде взмозі пережити нетривалу кризу в США; в середньостроковій перспективі курс ієни відносно євро укріплюватиметься
"Найближчими місяцями спад в Сполучених Штатах принесе країні неабиякі ризики, особливо враховуючи те, наскільки економіка Японії була чуттєвою до подібних впливів у минулому. Незважаючи на це, наш основний прогноз щодо Японії пов'язаний з очікуванням того, що ситуація в Сполучених Штатах має стабілізуватися в другому кварталі поточного року, а, виходячи з цього, криза буде відносно короткостроковою. Ми віримо в те, що в японської економіки буде достатній запас міцності, щоб пережити цю фазу", - впевнено заявив Райнер Сінгер. Безумовно, це не може не відобразитися на економічному зростанні, але разом із тим економіка Японії повинна залишитися на шляху зростання. Найважливішим в найближчі місяці стане обмінний курс ієни, який допоможе знизити ризики на ринках. Очікується, що позики в валюті з низькими процентними ставками з подальшою конвертацією в валюту з високими процентними ставками та розміщенням її на ринку буде обмежено з огляду на поточну ситуацію на ринку. Обмеження спредів по кредитних ставках для США та майбутнє зниження процентних ставок Європейським центробанком також є ознаками цього тренду. "Ми віримо в те, що в середньостроковій перспективі курс ієни відносно євро укріплюватиметься", - заявив пан Сінгер.
Фондовий ринок в Японії: привабливий ринок з потенціалом
"За нашими оцінками, фондовий ринок Японії є, як і раніше, привабливим. На наш погляд, немає потреби в якомусь перебільшеному песимізмі, але наразі події на ринку розвиваються не найкращим чином. Рівень оцінки достатньо низький порівняно з показниками минулого, а співвідношення ціни до прибутку на акцію майже сягнуло рівня європейських та американських конкурентів", - говорить Ганс Енгель. Оскільки на сьогодні малоймовірним є відділення Японії від інших основних фондових ринків, Erste Bank оцінює фондовий ринок Японії як нейтральний в розрізі міжнародного розміщення активів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас