Прибуток в інвестфондах буде наприкінці року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибуток в інвестфондах буде наприкінці року

Казна та Політика
505
Якби серію статей про те, як захистити свої заощадження від інфляції, ми писали на початку цього року, то безумовним лідером наших рекомендацій були б вкладення в інвестиційні фонди.
Дійсно, на тлі 10-12% банківських депозитів середня прибутковість 74%, що показали ці фінансові інститути, вражає. Однак через глобальну фінансову кризу за останні чотири місяці інвестфонди показали жалюгідні результати - їхня середня прибутковість за перший квартал склала мінус 2,5%.
Серед всіх пайових інвестиційних фондів позитивну прибутковість за перший квартал показав тільки "Парекс фонд Українських облігацій" - 1,59%.
Втім, фінансисти в один голос запевняють, що падіння ринку цінних паперів не є тенденцією, і радять нинішнім вкладникам інвестфондів не панікувати завчасно і не виходити з них. А тим, хто ще тільки планує стати учасником фондів, фахівці радять робити це зараз - коли вартість входження у фонди низька. "Дії інвестора в період мінливості та короткострокової невизначеності ринку повинні бути такими ж, як і при зростаючому ринку. Варто визначити свою інвестиційну стратегію, схильність до ризику і продовжувати інвестувати. Успіху досягає той, хто послідовно трансформує "папірці, що знецінюються," у реальні активи", - пояснює гендиректор SEB Asset Management Ukraine Вадим Мосійчук.
Куди вкладати
За порадою, у який фонд і на який термін вкласти свої кошти, щоб убезпечити гроші від інфляції, "Дело" звернулося до українських компаній управління активами (КУА). При цьому ми умовно розділили потенційних інвесторів на три групи - тих, хто має вільні кошти на суму 10, 50 і 100 тисяч доларів.
Директор з управління активами КУА "Піо Глобал Україна" Сергій Уткін, щоб "заглушити" інфляцію, радить вкладати гроші тільки у відкриті фонди зі збалансованою або консервативною стратегією розвитку, а також строком вкладення не менше півтора роки. При цьому Уткін відзначає, що сума вкладення не має ніякого значення. "Різниця може бути тільки в тому, що при великій сумі вкладень потрібно уважніше ставитися до вибору керуючих компаній і фондів", - сказав він. Немаловажну роль, за словами Уткіна, грає і диверсифікованість ризиків. "Я б запропонував розділити всі гроші на 4 частині. По 30% - на депозити, у відкриті фонди і золото, але тут треба бути уважним, стежити за динамікою цін, розуміти, коли варто вкладатися в золото. А 10% - на поточні рахунки", - радять в "Піо Глобал Україна".
Начальник відділу розвитку регіональної мережі "Дельта Капітал" Олександр Буковецький вважає, що для боротьби з інфляцією варто вкласти гроші у фонд зі збалансованою стратегією. "При цьому термін вкладення повинен становити півроку-рік", - сказав він.
Керівник департаменту продажів "СЕБ Есет Менеджмент Україна" Владислав Шломенко, навпаки, радить вкладати кошти в закриті фонди. "Якщо термін вкладення коштів від 1 року, тоді однозначно потрібно інвестувати в закритий фонд - там буде найбільша прибутковість. Якщо він не хоче ризикувати - тоді можна вкладати гроші у відкриті фонди. Коли ринок починає падати, він кожен робочий день може конвертувати свої інвестиції в гроші", - пояснює Шломенко.
Як убезпечити себе
У першу чергу необхідно визначитися, якій КУА довірити свої гроші, щоб не "пролетіти". Для цього необхідно поцікавитися історією компанії. Довідатися, як давно вона працює на ринку, з ким співробітничає, чи є в неї материнська компанія, подивитися звіти за останній рік і за період поточного року.
Не варто довіряти ліцензії - вона абсолютно нічого не гарантує. А більша прибутковість минулого року не означає, що й цього року повториться таке зростання.
Якщо гроші вже вкладені, а на ринку починається спад, не варто піддаватися паніці і забирати свої заощадження з метою зберегти те, що залишилося. Після спаду обов'язково піде зростання. Всі опитані нами фондовики запевнили, що до літа очікується зростання ринку, а виходить, і вартості портфелів КУА.
Інфо
Стратегії інвестування можна згрупувати в три великі блоки залежно від співвідношення ризик-прибутковість - консервативний, збалансований та агресивний. Консервативна стратегія інвестування підходить для тієї категорії клієнтів, що найменше схильна до ризиків. Середня прибутковість - 15-20% річних. Агресивна стратегія, навпаки, передбачає розміщення коштів клієнта у високоприбуткові, але ризиковані інструменти. Тут можна розраховувати на прибутковість 20-45% річних. Збалансована стратегія поєднує в собі кращі сторони агресивного та консервативного підходу. Середня прибутковість за результатами року звичайно близько 15-25%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас