Кредити "за талонами" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити "за талонами"

Кредит&Депозит
2267
Чиновники знову почали лякати фінустанови, що видають довгострокові кредити. Минулого тижня їм грозили підвищенням резервування та скороченням ресурсної підтримки з боку Нацбанку. І те й інше, на думку фінансистів, може вилитися не просто в ще більш значну жорсткість і без того важких для виконання вимог до позичальників, але й у повну зупинку іпотечного кредитування. Втім, неабияк приголомшивши підопічних, на ділі НБУ виявився не настільки суворий.
Схеми перекроять
Спочатку банкірів приголомшили новиною про те, що Нацбанк уже на повний хід працює над постановою, що кардинально змінить правила роботи фінустанов, що надають довгострокові кредити. З чуток, у проекті документа міститься норма, за якою кредити терміном до 10-15 років будуть переведені в категорію "субстандартні" і "сумнівні". А це автоматично спричинить збільшення резервів під ці позики до 50-80% їхньої суми (сьогодні така шкала застосовується до проблемних кредитів).
Неофіційно нацбанківці повідомили, що революційна постанова з'явиться на світ ще до літа. Другим обухом для фінансистів став лист центробанку (№14-101/1334-4877), у якому той пообіцяв позбавити грошового постачання підопічних, що видають довгострокові позики, але не мають для цього відповідної ресурсної бази.
"За наявності постійної незбалансованості між строками та обсягами залучених і розміщених коштів НБУ буде відмовляти таким фінустановам у підтримці їхньої ліквідності по всіх інструментах рефінансування", - говорилося в документі.
Рішучість центробанку, що на ділі довів бажання остаточно згорнути довгострокове кредитування в країні, підкосила мало не всіх учасників іпотечного ринку.
"Після впровадження новацій НБУ низка банків буде змушена піти з даного ринку. Відповідно скоротиться конкуренція, вибір у позичальників стане меншим, ускладняться умови та підвищиться вартість кредитів. Після цього неодмінно зменшиться і кількість позичальників, які зможуть виконувати нові вимоги", - заявила Діловій столиці заступник голови правління АКБ "Укрсоцбанк" Ірина Князєва.
"Іпотека може стати настільки дорогою, що ринок просто зупиниться", - доповнив її начальник департаменту роздрібного бізнесу та дистрибуції VAB Банку Антон Шаперенков.
Деякі опитані фінансисти спрогнозували інший сценарій розвитку подій.
"Прийдеться знаходити лазівки для подовження реального строку кредитування - наприклад, це може бути перекредитування по закінченні основного строку позики. Думаю, що банки будуть застосовувати всі доступні способи формального виконання нормативу після появи нових вимог", - розповів заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
За словами радника голови правління Укргазбанку Олександра Охрименка, фінустанови також можуть почати продаж комбінованих кредитних продуктів. Вони припускають не тільки збільшення строку кредитування шляхом перекредитування, але й перегляд згодом процентної ставки та інших базових умов.
Але, оминаючи нацбанківські вимоги, фінансисти навряд чи стануть активно розкручувати нові схеми довгострокового кредитування, дражнячи регулятора та провокуючи появу нових табу. А тому на позики понад 10 років зможуть розраховувати лише обрані. "Щоб претендувати на такий кредит, буде потрібно максимально відповідати критеріям ідеального позичальника: стабільна робота, легальна висока зарплата, затребувана освіта і досвід роботи, молодий вік, наявність ліквідних активів, сім'ї, відсутність негативної кредитної історії і так далі. Все це відітне порядку 70-80% потенційних позичальників", - відзначив у розмові з "ДС" Крапівін.
НБУ підкинув ресурсів
Втім, незважаючи на найбільш негативні прогнози, наприкінці минулого тижня в серця фінансистів закралися сумніви щодо серйозності намірів регулятора. Незважаючи на заяви НБУ про бажання згорнути споживче кредитування та працювати на зменшення інфляції, Нацбанк у минулий четвер-п'ятницю активно вихлюпував на ринок грошову масу.
"У середу після стрімкого зростання ставок по overnight до 40% річних на міжбанку НБУ продовжив до вечора торговельну сесію і задовольнив мало не всі заявки фінустанов на рефінансування. Причому мова йшла про кредити не на ніч, а на два тижні. Уже наступного дня центробанк вийшов на валютний ринок, де викупив валюти приблизно на $200 млн, тобто ринок одержав ресурсів ще на 1 млрд грн.", - повідомив директор казначейства ВАТ КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Хоча й ці уливання не змогли повністю задовольнити апетити фінустанов - наприкінці минулого тижня ставки overnight утримувалися на рівні 18-20% річних, і з'явилися чутки про те, що більшість банків з десятки найбільших негласно згорнули кредитування.
Фінансисти сподіваються, що тривожні новини з ресурсного ринку змусять НБУ якщо не відмовитися від ідеї змінити правила резервування під довгострокове кредитування, то хоча б відстрочити їхнє введення. Головний їхній аргумент - статистика по фактичному погашенню довгих позик, з якими завзято бореться регулятор.
"Наприклад, у нашому банку порядку 40% довгострокових кредитів реально гасяться протягом першого року, 20% - у другий рік, а всі інші кредити діють протягом усього строку. Найчастіше на дострокове погашення йдуть клієнти, що укладають спекулятивні угоди на ринку нерухомості, - сьогодні купив, через якийсь час продав і погасив кредит", - пояснив ситуацію Шаперенков. Очікується, що остаточне рішення щодо нових резервних вимог буде прийняте в Нацбанку протягом квітня-травня.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас