ЄЦБ може "змінити ставку", щоб стримати інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ може "змінити ставку", щоб стримати інфляцію

Валюта
366
Європейський центральний банк вживе заходів для стримування споживчих цін у тому випадку, якщо інфляція не сповільниться в наступному році, заявив член ради директорів ЄЦБ і голова Банку Франції Крістіан Нуайє, повідомляє агентство Bloomberg.
"Наша основна проблема полягає в тому, щоб домогтися падіння інфляції нижче рівня 2% у наступному році, - заявив Нуайє. - Ми зробимо для цього все можливе. Якщо буде потреба, ми можемо змінити розмір ставки".
Коментарі Нуайє ще раз підкреслюють небажання європейського центробанку діяти за прикладом Федеральної резервної системи (ФРС) і Банку Англії, які знижують ставки в умовах уповільнення темпів економічного зростання.
Директор підрозділу Міжнародного валютного фонду (МВФ) по країнах Європи Майкл Депплер заявив у понеділок, що європейському центробанку, імовірно, буде необхідно знизити ставку в найближчі шість місяців, щоб підштовхнути до зростання економіку регіону.
"Ми дотепер утримуємо ставку на рівні 4% річних, тому що вважаємо цей рівень адекватним нашій політиці стримування інфляції", - заявив Нуайє.
"Неможливо", щоб ціни сировинних товарів продовжували рости, якщо звичайно хтось не вважає, що вони можуть підвищуватися "нескінченно" і "зруйнувати" світову економіку, відзначив він.
Інфляція в єврозоні в березні виросла до 3,6% у річному вирахуванні, що є максимальним рівнем за останні 16 років. Керівництво ЄЦБ усе більше побоюється поширення інфляції на зарплати службовців, що може привести до виникнення інфляційної спіралі.
"Ми застерігаємо всі європейські компанії і їхніх глав від підвищення зарплат і маржі, - відзначив Нуайє. - Вони повинні дотримуватися нашого цільового рівня інфляції 2%, при якому, я сподіваюся, споживчі ціни у Франції знизяться до кінця поточного року, а в єврозоні - протягом наступного року".
Прогноз уряду Франції щодо темпів економічного зростання країни на поточний рік, що становить 1,7-2%, "можливо є занадто оптимістичним", сказав Нуайє. "Підвищення, імовірно, складе 1,5-2% і, швидше за все, буде ближче до нижньої межі прогнозу", - відзначив він
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас