Україна вводить держплан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вводить держплан

Казна та Політика
956
Наприкінці минулого тижня український уряд увів жорстке адміністративне регулювання цін на продовольчі товари. Приблизно через місяць всі виробники та продавці зобов'язані будуть заповнювати спеціальні декларації, які зараз розробляє Міністерство економіки. А через півроку Юлія Тимошенко обіцяє повністю зупинити інфляцію.
Фахівці Світового банку і МВФ прогнозують річну інфляцію в Україні на рівні 17,1-17,2%, а експерти Міжнародного інституту перспективних досліджень - до 19,5%.
Якщо раніше уряд планував, що інфляція за підсумками 2008 року складе 9,6%, то вже за перший квартал вона досягла 9,7%. У травні очікується внесення поправок у держбюджет: за даними урядових чиновників, показник інфляції буде збільшений до 14,6% за рік. Однак економісти вже зараз вважають такий прогноз зайво оптимістичним. Так, фахівці Світового банку і МВФ прогнозують річну інфляцію в Україні на рівні 17,1-17,2%, а експерти Міжнародного інституту перспективних досліджень - до 19,5%.
Глава українського уряду Юлія Тимошенко впевнена, що причина криється, по-перше, в "поганій спадщині", що вона одержала від кабінету міністрів Віктора Януковича. "Інфляція вимагає тихого, професійного, абсолютно скоординованого руху всієї влади. Я пообіцяла країні, що через п'ять-шість місяців ми забудемо, що таке інфляція. Я все для цього сьогодні роблю", - сказала вона в телевізійному інтерв'ю в минулу неділю.
Тимошенко вважає, що другою причиною інфляції стала непогодженість дій влади: "Те, що сьогодні деякі істеричні політики і вищі керівники держави щодня кричать: "Інфляція! Інфляція!", це безвідповідально та аморально. Тому що кожен такий лемент приводить до підвищення інфляції". Нагадаємо, раніше стурбованість ситуацією привселюдно висловили президент Віктор Ющенко і глава його секретаріату Віктор Балога. Тимошенко не назвала імен, але попросила "не розхитувати країну з метою принизити уряд".
Третя причина інфляції була названа главою українського уряду ще місяць тому: цінова політика виробників і продавців, які під прикриттям гасел про інфляційну загрозу намагаються одержати надприбутки. У березні боротьба уряду з буржуями набула трохи комічних форм: винними в зростанні інфляції були названі кілька великих мереж супермаркетів. Акція спочатку була гаряче підтримана виборцями, але непомітно зійшла на нівець, коли з'ясувалося, що всі мережі в цілому контролюють максимум 5% продуктового ринку України і не можуть визначати цінову ситуацію в країні в цілому. Наприкінці березня Тимошенко в інтерв'ю коротко сказала, що обвинувачувані нею супермаркети "пішли назустріч уряду і знизили ціни". Правда, зниження ціни на 1-2 гривні не зіграло ніякої ролі у світлі попереднього підвищення на 5-10 гривень: представники торговельних мереж пояснили, що істотно збільшилася ціна закупівлі товарів.
"Продуктовий акцент" у діях уряду був зроблений не випадково. З одного боку, як пояснив міністр економіки Богдан Данилишин, "рівень інфляції сформований головним чином під впливом зростання цін на продукти харчування, питома вага яких у споживчому кошику становить 52%". З іншого боку, саме ця проблема, за даними соцопитувань, стала найбільш актуальною для 75-80% українських громадян. Від їхніх настроїв залежить не тільки становище уряду, але й результати майбутніх президентських виборів.
На початку квітня уряд почав чергову атаку на ціни. Юлія Тимошенко запросила на переговори представників найбільших об'єднань виробників продуктів харчування. 3 квітня 18 асоціацій та окремих великих компаній-виробників підписали з урядом Меморандум про взаєморозуміння, яким зобов'язалися до кінця року "забезпечувати поставку соціально значимих товарів у роздрібні мережі за оптовими цінами, сформованими на 3 квітня 2008 року, не допускати скорочення обсягів їхніх поставок і гарантувати їхню якість". У той момент уряд ввів моніторинг оптових цін. Паралельно ситуацію на ринку кілька разів намагалися підправити в ручному режимі: уводилися і скасовувалися квоти на експорт та імпорт окремих видів сільськогосподарської продукції. Цікаво, що всі вжиті заходи поки ніяк не зачіпають Міністерство аграрної політики України, міністр Юрій Мельник не коментує ситуацію зі зростанням цін на продукти.
Тим часом Юлія Тимошенко продовжує посилювати адміністративний контроль на продуктовому ринку. 17 квітня з'явилося нове розпорядження уряду "Про порядок формування цін на продовольчі товари, відносно яких введене державне регулювання". Перелік товарів буде оприлюднений через місяць - одночасно з формою декларацій, які зобов'язані будуть заповнювати всі виробники і продавці. Зараз на сайті українського уряду оприлюднений тільки докладний текст, що затверджує порядок установлення оптових цін. Для цього уряд розробив дві жорсткі формули - визначення собівартості товару і норми прибутку.
Представники великих торговельних мереж і галузевих об'єднань, до яких НГ звернулася за коментарем, не змогли пригадати жодного подібного документа за увесь час української незалежності. "Найбільше це нагадує часи, коли Валерій Пустовойтенко (був такий прем'єр-міністр) замкнув сотні керівників підприємств - боржників по податках в одному закритому приміщенні і тримав їх у заручниках. Менеджери цих підприємств негайно погашали борги, щоб звільнити керівництво, - був такий цирк", - поділився спогадами представник однієї з асоціацій, що попросив не називати його імені.
Якщо Тимошенко прийдеться гримнути дверми, то "можуть звалитися і стеля, і стіни".
Той факт, що всі, з ким удалося поговорити, або відмовлялися від коментарів, або просили про анонімність, може свідчити про страх і приховане невдоволення підприємців діями уряду. Побоювання підсилюються ще й через оприлюднене днями застереження глави українського Нацбанку Володимира Стельмаха: інфляційна тенденція, що підсилюється, на тлі поступового зниження темпів зростання промислового виробництва може привести до повноцінної економічної кризи. Стельмах охарактеризував ситуацію словом "стагфляція".
Підприємці вважають, що уряд поставив своєю метою піддобрити виборців. З ними згодний економіст, член Партії регіонів Олексій Плотніков. Він вважає, що обіцянка Тимошенко зупинити інфляцію протягом півроку нездійсненна, але прем'єр-міністр спочатку ставить іншу мету - піти з посади раніше, звинувативши президента в тому, що їй створили проблеми і не дозволили виконати обіцяне. Сама Тимошенко, коментуючи в неділю припущення недоброзичливців про її дострокову відставку, багатозначно помітила, що якщо їй прийдеться гримнути дверми, то "можуть звалитися і стеля, і стіни".
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас