Ніно Бурджанадзе гримнула кріслом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ніно Бурджанадзе гримнула кріслом

513
Спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе виступила вчора із сенсаційною заявою.
Вона повідомила, що не візьме участі 21 травня у парламентських виборах, на яких повинна була очолити список правлячої партії "Єдиний національний рух". Фактичний відхід з політики Бурджанадзе означає, що президент Михаїл Саакашвілі позбувся останнього з найближчих соратників, які в 2003 році привели його до влади в результаті "революції троянд".
Про своє несподіване рішення Ніно Бурджанадзе повідомила на спеціально скликаній прес-конференції. "Я прийняла рішення не балотуватися в парламент чергового скликання. Це моє остаточне рішення, і воно не зміниться", - заявила спікер парламенту. Вона висловила надію, що за її рішенням "не піде політична, а тим більше державна криза".
Однак у цьому багато хто в Грузії саме не впевнені. Адже Ніно Бурджанадзе - один із найвпливовіших політиків країни. І справа не тільки в тому, що вона два терміни підряд обиралася спікером грузинського парламенту: спочатку в 2001 році, у часи президентства Едуарда Шеварднадзе, а потім в 2004 році, після перемоги "революції троянд".
Бурджанадзе була однією із трьох ключових фігур тієї "революції" поряд з Михаїлом Саакашвілі і Зурабом Жванією. У лютому 2005 року за загадкових обставин загинув Зураб Жванія, якого називали "мозком 'революції троянд'".
А після вчорашнього рішення Ніно Бурджанадзе з "революційної трійки" залишився тільки президент Саакашвілі. Тому не дивно, що рішення спікера викликало справжній шок у рядах правлячої партії: багато її видних представників вчора були настільки розгублені, що відмовлялися коментувати ситуацію.
Причини свого відходу Бурджанадзе пояснила "розбіжностями в правлячій партії при складанні списку кандидатів у депутати". Як заявив політолог Ніка Імнаїшвілі, "Бурджанадзе не змогла стримати емоції після того, як зрозуміла, що в списки правлячої партії не будуть включені її кадри, а це зменшує її шанси не тільки знову стати головою парламенту, але й змінити Саакашвілі на посаді президента в 2013 році".
Втім, розбіжності між Ніно Бурджанадзе і президентом, схоже, не обмежуються одним передвиборним списком. Це підтвердила учора і сама спікер. За її словами, хоча "Грузія розвивається в правильному напрямку", "багато речей з тактичної точки зору повинні бути змінені, а політичні процеси потребують коректування". Власне кажучи, ця заява означає непряму незгоду з курсом, що проводить Михаїл Саакашвілі.
Ніно Бурджанадзе вчора, щоправда, спеціально підкреслила, що не збирається "іти в опозицію" і що буде "там, де треба країні". Однак ще один близький соратник Михаїла Саакашвілі Іраклій Окруашвілі, коли в листопаді 2006 року президент фактично відправив його у відставку з посади міністра оборони, теж говорив, що залишається в його команді, однак менш ніж через рік став головним опонентом Саакашвілі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас