ЄЦБ не знижуватиме облікову ставку рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ не знижуватиме облікову ставку рефінансування

Валюта
247
Європейський центральний банк (ЄЦБ) поки, на тлі зростання інфляції, що продовжується, не має можливості знижувати ставку рефінансування, повідомив член Управляючої ради ЄЦБ Клаус Лібшер.
Більш того, Банк навіть думає про підвищення ставки, передає Reuters.
Лібшер також зазначив, що ЄЦБ вимушений твердо дотримуватися нинішнього курсу грошово-кредитної політики, щоб уникнути подальшого прискорення інфляції. Поточна ставка на рівні 4% річних повністю відповідають вимогам ситуації, додав він.
"Зараз я не бачу можливостей для зниження процентних ставок. Проте, я не виключаю можливості їхнього підвищення", - зазначив Клаус Лібшер. Схожої точки зору дотримуються і деякі експерти, які запевняють, що ЄЦБ слід саме підвищувати облікову ставку, оскільки економічне зростання єврозони поки залишається досить стабільним, тоді як інфляція вже викликає побоювання монетарної влади єврозони.
"Березневе зростання індексу споживчих цін становить 3,6%, і це вже викликає тривогу у ЄЦБ. Більш того, ми повинні визнати, що найближчим часом інфляція залишиться на дуже високому рівні", - вважає Лібшер. На його думку, поступове зниження інфляції почнеться лише до кінця 2008 р., але в цілому її середньорічний рівень "буде ближчий до 3%, ніж до 2%".
Що стосується 2009 р., Клаус Лібшер очікує помірнішого зростання цін, хоча дуже багато чого, на його думку, залежить від вартості продуктів харчування і енергоносіїв. "Мені б не хотілося давати песимістичні прогнози, але якщо деякі із згаданих товарів продовжать дорожчати, ситуація може скластися інакше", - додав він. Тим часом у березні ц.р. ЄЦБ опублікував прогноз, згідно з яким зростання індексу споживчих цін у 2008 р. в середньому становитиме майже 2,9%, а в 2009 р. - 2,1%.
Нагадаємо, що в березні 2008 р. інфляція в зоні обігу єдиної європейської валюти становила 3,6% в річному обчисленні, що є найвищим рівнем інфляції за 16 років. У лютому 2008 р. цей показник був зафіксований на позначці 3,3% в місячному обчисленні, а в січні - 3,2%. Інфляція в березні 2008 р. становила 1% в місячному обчисленні.
Інфляція в 27 країнах ЄС в лютому 2008 р. в річному обчисленні опинилася на рівні 3,8%. Найбільш низький рівень в річному обчисленні був зафіксований в Нідерландах (1,9%), Португалії (3,1%) і Швеції (3,2%). Лідерами за цим показником стали Латвія (16,6%), Болгарія (13,2%) і Литва (11,4%).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас