Банк Англії надасть британським банкам держоблігації на 63 млрд євро в обмін на забезпечені іпотекою папери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії надасть британським банкам держоблігації на 63 млрд євро в обмін на забезпечені іпотекою папери

Валюта
91
Банк Англії оприлюднив сьогодні план з поліпшення наслідків іпотечної кризи, що перекинулася з ринку США на ринок Великобританії.
Згідно з поширеним сьогодні прес-релізом, банк надасть британським комерційним банкам державні боргові зобов'язання на суму 50 млрд фунтів стерлінгів (63 млрд євро) в обмін на забезпечені іпотекою папери.
Обмін активів здійснюється на один рік і може бути після закінчення цього року подовжений аж до трьох років. При цьому, наголошується в повідомленні банку, дана пропозиція стосується тільки тих іпотечних паперів, які вже були випущені станом на кінець 2007 р., і не стосується нових випусків. При цьому Банк Англії готовий приймати тільки активи, забезпечені іпотекою у Великобританії або в Європі, які мають високі кредитні рейтинги.
Комерційні банки, що обмінюють свої забезпечені іпотекою папери за вказаною схемою, повинні будуть виплачувати відсотки, визначені за тримісячною ставкою LIBOR. При цьому Банк Англії не бере на себе ризики за вартістю активів, що приймаються з обміну, і залишає за собою право вимагати від банку повернення частини виданих держоблігацій (або внесення нових паперів, забезпечених іпотекою), якщо вартість наданих цінних паперів істотно впаде.
У своєму повідомленні Банк Англії також відзначив, що поки немає жодних ознак, що ринок паперів, забезпечених іпотекою, нормалізується найближчим часом.
Криза на ринку високоризикової іпотеки категорії subprime почалася в США в серпні 2007 р. і дуже швидко викликала кризу ліквідності в загальносвітовому масштабі. Великі банки зазнали збитків у десятки мільярдів доларів через боргові зобов'язання, забезпечені іпотекою, що знецінювалися, попит на такі цінні папери різко впав. У Великобританії найбільшою жертвою кризи став банк Northern Rock, що спеціалізувався на іпотеці, - в середині вересня 2007 р. Northern Rock зіткнувся з проблемами фондування на грошовому ринку, і тоді Банк Англії надав йому екстрене фінансування. Загальна заборгованість Northern Rock перед Банком Англії оцінюється в 25 млрд фунтів стерлінгів (49 млрд дол.). 17 лютого ц.р. уряд Великобританії ухвалив рішення про націоналізацію кризового банку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас