Росію чекає новий стрибок цін на продовольство після інаугурації Медведєва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росію чекає новий стрибок цін на продовольство після інаугурації Медведєва

Казна та Політика
324
Початок президентства Дмитра Медведєва може збігтися із черговим стрибком цін на продовольство, від якого найбільше постраждають найбільш незабезпечені верстви населення. До нового подорожчання продуктів харчування може привести реалізація заходів, озвучених урядовими чиновниками. МЕРТ пропонує нову програму протидії інфляції замість неефективної "заморозки", а прем'єр Зубков хоче обмежити імпорт м'яса.
Мінекономрозвитку не бачить необхідності в продовженні угоди про заморожування цін на основні продукти харчування після 1 травня, тому що заморозка перестала бути ефективною. Таким чином, визнано, що подолати інфляцію зрозумілими населенню адміністративними заходами неможливо, як і вказували економісти.
Тепер міністерство в боротьбі з інфляцією переорієнтується із заборонних заходів (обмеження на експорт продовольчих товарів) на стимулюючі. За словами заступника міністра Андрія Клепача, одним з нововведень будуть інструменти зі стимулювання заощаджень населення. "Ведомости" вважають, що це буде настільки ж неефективним заходом. Адже ключові фактори, що впливають на зростання цін, інші: світова тенденція до подорожчання продовольства і палива, приплив капіталу в країну, збільшення держвидатків і низький рівень конкуренції в економіці.
Замороження із самого початку критикували економісти, включаючи віце-прем'єра Кудріна. Зростання цін наприкінці минулого та початку нинішнього року, у тому числі на заморожені групи товарів, також не залишало варіантів для трактування. Нагадаємо, у перелік "заморожених продуктів" увійшли "соціальні" сорти пшеничного і житнього хліба, молоко не менше 1,5% жирності, 1-процентний кефір, курячі яйця та соняшникова олія. Тільки за першу половину квітня яйця подорожчали в країні на 2,4%, соняшникова олія - на 2,3%. Хліб різко набрав у ціні в цілій низці регіонів ще в березні, перегони були такими великими, що втручатися довелося місцевій владі, указують "Новые известия".
Зубков обмежує імпорт м'яса
Прем'єр Віктор Зубков заявив про необхідність скоротити імпорт м'яса. Зустрічаючись із аграріями під час поїздки в Білгородську область, прем'єр заявив у четвер про наміри уряду змінити порядок розподілу тарифних квот на ввезення у країну яловичини, свинини і м'яса птиці. Вирішувати це завдання прем'єр пообіцяв з урахуванням інтересів вітчизняних виробників, хоча б і на шкоду споживачам.
За його словами, деякі рішення, що стосуються впорядкування ввезення м'яса в рахунок тарифних квот, уже прийняті. "Щодо м'яса свинини і птиці нам треба дуже серйозно зараз рахувати всі ресурси, якими ми володіємо. І реально обмежувати ввезення імпорту - і в рахунок тарифних квот, і понад квоти", - уточнив прем'єр.
У всякому разі, за таким сценарієм події розгорталися в 2003 році, коли були введені квоти на імпорт м'яса, через що ціни на нього по різних сортах виросли від 1,8 до 3 разів, нагадує "Незалежна газета".
Не виправдало очікувань чиновників і введення з 12 листопада 2007 року експортних мит на зерно. Однак відмова від них здатна ускладнити ситуацію. Зокрема, мито на пшеницю зараз становить 40% від заявленої ціни, але не менше 105 євро за тонну. Ці мита діяли спочатку до 30 квітня, потім були продовжені до 1 липня. Незважаючи на скорочення експорту, внутрішні ціни не впали, а продовжили зростання, тому що до введення мит із країни було вивезено занадто багато зерна - 13 млн тонн - і на внутрішньому ринку утворився дефіцит. У випадку скасування експортних мит ціна на зерно на внутрішньому ринку повинна буде підтягтися до світової, указує НГ.
Росію чекає новий стрибок цін
У Союзі споживачів Росії вказують, що адміністрування привело до витіснення недорогих продуктових асортиментів, оскільки по цій частині у виробників ніяких зобов'язань не було. Торговельні ж мережі, що відгукнулись на заклик держави, легко покрили збитки від продажу "дешевих" продуктів за рахунок підняття цін на "незаморожені". Так що загальний інфляційний ефект від цього заходу був явно не на користь споживача. Нарешті, відзначають у СПР, різко погіршилася якість "соціальних" продуктів, що особливо помітно на прикладі хліба, що стали випікати з борошна низької якості.
Відкладений ефект, на думку фахівців, ще попереду. Вони очікують, що після 1 травня почнеться новий виток зростання цін на продукти харчування. Хоча ні виробники, ні торгівля, за великим рахунком нічого не втратили, вони "доберуть своє" уже на законних підставах.
У тому, що прийдешня "відморозка" приведе до стрибка цін на продукти, переконаний і науковий керівник Вищої школи економіки Євген Ясін. "У травні очікується черговий стрибок цін, хоча реально "заморозка" не працює вже протягом декількох місяців, ціни по країні постійно "набирають оберти", - повідомив він.
Експерт ФБК Ігор Ніколаєв указав у коментарі для РБК daily і ще на один аспект. Зараз ситуація ускладнюється тим, що процес заморозки цін живе своїм життям у регіонах, говорить експерт: "Регіональна влада, пішовши за прикладом федерального центру, укладає угоди із продавцями, сільгоспвиробниками. І в різних регіонах термін уже пішов далеко за 1 травня".
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас