Дух протиріччя ПФТС підсилюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дух протиріччя ПФТС підсилюється

Фондовий ринок
164
Незважаючи на досить оптимістичні та позитивні настрої на світових ринках, український фондовий ринок, так і не дочекавшись масованого приходу покупців, виявився нечутливим до позитивних тенденцій.
Протягом минулого тижня індекс ПФТС відзначався в основному зниженням, закріпившись на момент закриття торговельної сесії в п'ятницю на позначці 913,66 пункту, зниження за тиждень склало 47,07 (4,9%).
"Слабкі спроби перейти в зростання на хвилі загальносвітових настроїв чекаючи росту купівельної активності вгасали, наштовхуючись на хвилю продавців, обережної ж покупки з окремих позицій не могли значно відбитися на русі ринку", - відзначив фінансовий аналітик компанії "Парекс Ессет Менеджмент Україна" Олексій Дударенко. За його словами, логічним проявом низької активності на ринку, слабкої купівельної підтримки та переваги продавців було зниження котирувань і поступове скочування ринку вниз. "Більшість акцій, що торгувалися, завершили тиждень у червоній зоні", - підкреслив експерт.
"За деякими ліквідними акціями протягом понеділка відбулося істотне зниження котирувань", - відзначив аналітик "Родовід Банку" Владислав Куценко. Так, акції "Донбасенерго" знизилися на 7,44% за ціною покупки, "Київенерго" - на 6,11%, Сумського НПО ім. Фрунзе - на 6,1%, Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча - на 5,58%. "Найменш чутливими до ринкового руху виявилися, мабуть, тільки акції Полтавського та Південного ГЗКів, які за результатами тижня подорожчали (за ціною закриття) на 0,03% і 0,61% відповідно", - вважає Олексій Дударенко.
У вівторок стало відомо про рішення акціонерів "Донбасенерго" щодо напрямку 15% чистого прибутку на виплату дивідендів за 2007 р. у розмірі 3,98 млн. грн. Було також вирішене направити 80% чистого прибутку на розвиток компанії, а 5% - залишити в резервному фонді підприємства. "Розмір дивідендів на одну випущену акцію склав 0,17 грн., у підсумку за вівторок котирування акцій підприємства майже не змінилися (-0,08% за ціною покупки)",- розповідає Владислав Куценко.
Він також відзначив зростання котирувань акцій Полтавського ГЗКу на 1,63% за ціною покупки протягом четверга після появи новин про угоду компанії Ferrexpo з покупцями щодо підвищення ціни продажу окатишів на 90% з 1 квітня 2008 р. по 31 березня 2009 р. (контрактний рік).
На думку аналітиків, ситуація збільшується високим дефіцитом ліквідності у фінансовій системі, про що говорить той факт, що ставки з овернайту протягом практично всього тижня були значно вищими за 20% і навряд чи можна чекати їх значного зниження до кінця місяця. "При збереженні поточної ситуації, найімовірніше, весь тиждень ринок буде рухатися в бічному тренді. Можливо, буде невелике зростання наприкінці тижня, що буде обумовлено закінченням місяця", - стверджують вони.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас