Політолог: Рішення КСУ про зміну конституційного ладу на референдумі грає на руку президентові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політолог: Рішення КСУ про зміну конституційного ладу на референдумі грає на руку президентові

82
Рішення Конституційного суду (КСУ) про зміну конституційного ладу на референдумі грає на руку президентові, оскільки тепер він може міняти конституцію незалежно від Верховної Ради, і не чекаючи імплементації рішень референдуму парламентом.
Таку думку РБК-Україна висловив директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко.
В той же час політолог відзначив, що після такого рішення КСУ виникає питання, чи має воно зворотню силу? "Якщо так, тоді необхідно було б визнати дієвість рішень, прийнятих на референдумі 16 квітня 2000 р. (про розширення прав президента при розпуску парламенту, про обмеження депутатської недоторканності, про зменшення кількості нардепів до 300, про необхідність формування двопалатного парламенту), оскільки Конституція була практично та ж сама, лише незначні зміни були внесені до 2004 р.", - підкреслив він.
Він також припустив, що рішення КСУ викличе вельми гостру реакцію з боку БЮТ. Разом з тим він додав, що рішення КСУ не підлягають опротестовуванню.
Разом з тим політолог негативно оцінив ідею ухвалення Конституції на референдумі. "Конституцію необхідно приймати консенсусом еліт, а не більшості, що мовчить, яка за великим рахунком при нинішньому рівні політичної культури та політичної освіти не зовсім розуміє, за що вона голосує", - вважає Бондаренко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас