Імітація ЄВРОремонту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імітація ЄВРОремонту

376
Євроремонт країни, про який державні мужі заговорили після 18 квітня 2007 р., так і не почався. Заява головного футбольного чиновника Європи Мішеля Платіні про те, що Євро в України не відберуть, поки єдине наше досягнення за минулий рік
"У нас сьогодні практично нічого нема, - визнав рік тому творець перемоги України і Польщі Григорій Суркіс. - Але нам довіряють, хоча ми не створили потужну інфраструктуру". Минув час, але Україна так і не стала будувати аеропорти і дороги. Ніяк не почнеться реконструкція головного стадіону країни - НСК "Олімпійський". "П'ятирічка ренесансу", про яку Суркіс говорив з високих трибун весь рік, загрожує обернутися казкою про втрачений час.
На недавній зустрічі з польським колегою Лехом Качинським президент Віктор Ющенко заявив про те, що задоволений перебігом підготовки країни до Євро-2012. "24" спробувала розібратися, із чим Україна вступає в другий рік підготовки до турніру. І чим, власне, так задоволений президент.
Рік тому президент Федерації футболу Григорій Суркіс сказав, що "у нас уже є чіткий план". При цьому ми зірвали здачу навіть тих об'єктів, будівництво яких почалося задовго до Кардіффського тріумфу. Мова йде про арени, які зводяться за гроші двох наймогутніших олігархів країни - Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського.
Стадіон-красень у Донецьку 1 травня повинна була приймати робоча комісія, але тепер говорять, що хоч би до осені встигнути. А в Дніпропетровську стадіон повинні були відкрити ще у вересні 2007 р. Дасть Бог, наприкінці червня довгоочікувана подія таки відбудеться. Втім, за долю цих двох об'єктів переживати якраз не варто.
Зате не перший рік ідуть дебати про знесення торгового центру перед НСК "Олімпійський" - стадіону, на якому пройде фінальний матч чемпіонату. Було все: епістолярна війна між забудовником ТРК "Троїцький" компанією "Юджин" і Федерацією футболу, судові рішення і навіть заява президента на підтримку знесення. Але це так ні до чого і не привело. Березнева бутафорська акція з врочистого демонтажу однієї з безлічі залізобетонних колон ТРК "Троїцький" залишається апофеозом боротьби за знищення неугодного об'єкта.
Строки початку реконструкції самого "Олімпійського" не раз переносилися. Останньою датою було названо 1 березня, але на стадіоні і далі мирно грає бездомний київський "Арсенал" (от кому є вигода від всіх бюрократичних і фінансових зволікань). Добре хоч, що 14 квітня, майже під річницю "великої перемоги", вибрали концепцію реконструкції "Олімпійського".
Але остаточний проект тайваньських архітекторів з'явиться лише через кілька місяців.
А у Львові можуть похвастатись завершенням першої фази проектування нового стадіону. Так, навіть розроблені всі ескізні креслення споруди. До кінця травня австрійська архітектурна компанія Alpine повинна подужати робочі креслення. Якщо повезе, будівельні роботи почнуться в липні.
Але ж Євро - це не тільки стадіони. Є ще аеропорти, вокзали, готелі. З будівництвом останніх проблем не буде тільки в Києва. Адже інвестор буде чітко знати, що з ними робити після Євро. А от навіщо Донецькові і Дніпропетровську п'ять 5-зіркових готелів (вимога Європейського союзу футбольних асоціацій (УЄФА)) - не зовсім зрозуміло.
Справжні битви можуть розгорнутися за повітряні ворота країни. Кожному із шести українських міст, що приймають матчі Євро, потрібна реконструкція аеропортів. Група "Приват" Ігоря Коломойського заявляє, що готова інвестувати $250 млн. у реконструкцію Дніпропетровського аеропорту. Але тільки якщо "Приват" переможе в конкурсі з приватизації авіакомпанії "Дніпроавіа", що володіє аеропортом. Уряд при цьому наполягає, що повітряні ворота міста повинна контролювати держава.
Президент УЄФА Мішель Платіні незабаром після перемоги заявки України та Польщі заявив, що це рішення виконкому УЄФА було політичним. Європі, мовляв, не варто варитися у власному соку, а краще розширювати свої межі на Сході. І Платіні залишається вірний Григорію Суркісу, з яким його зв'язують досить теплі відносини.
Свіжа заява про те, що УЄФА не має запасного плану "Б" або "В", заспокоїла принаймні тих, хто вважає, що краще провести Євро як-небудь, ніж взагалі ніяк.
Євген Швець
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас