Турчинов: Квоти на експорт зернових скоро можуть скасувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов: Квоти на експорт зернових скоро можуть скасувати

Аграрний ринок
105
Квоти на експорт зернових з України можуть бути скасовані в кінці квітня 2008 р. Про це журналістам заявив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов.
Віце-прем'єр уточнив, що це може бути зроблено у випадку, якщо Мінагрополітики оцінить запаси внутрішнього ринку як достатні". Турчинов також нагадав, що раніше Кабмін вже відкрив експорт кукурудзи.
Напередодні президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко повідомив, що за останні 2 роки у зв'язку із забороною експорту с/г культур Україна втратила близько 1,2-1,4 млрд дол.
За словами Козаченка, на сьогоднішній день Україна має близько 12 млн т зернових. На початок жнив, за прогнозами Л.Козаченка, на елеваторах залишиться надлишок у розмірі 7 млн т. Всього на сьогоднішній день на елеваторах в Україні може зберігатися близько 30 млн т. Цього року планується зібрати близько 40 млн т. Таким чином, близько 17 млн т ніде буде зберігати.
У свою чергу Президент України Віктор Ющенко 28 березня ц.р. заявив про неефективність агрополітики на зерновому ринку. "Нам потрібна чесна розмова по зерновому ринку. Сьогодні 6 млн т зерна лежить на елеваторах. Це вище за середньостатистичний рівень за останні роки", - відзначив він.
Президент також назвав таку ситуацію "вульгарною по відношенню до інтересів українського виробника зерна". Крім того він вважає, що зерновий ринок в Україні є корумпованим, оскільки близько 5 млн т зерна не знайшли свого застосування. За словами Ющенка, значна кількість цього зерна могла б бути експортована. Ціна питання - 2,5 млрд дол., які не отримало сільське господарство, підкреслив він.
Нагадаємо, у вересні 2007 р. Кабмін встановив з 1 листопада по 31 березня 2008 р. квоти на експорт зерна у розмірі 1,203 млн т (600 тис. т кукурудзи, 400 тис. т ячменю, 200 тис. т пшениці і 3 тис. т жита.
31 жовтня 2007 р. уряд України переніс збільшення квот на експорт зерна з країни на 1,203 млн т з 1 листопада на 31 грудня 2007 р. Цим же документом Кабмін продовжив дію затверджених раніше експортних квот на зерно у розмірі 12 тис. т по 3 тис. т на пшеницю, жито, кукурудзу і ячмінь.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас