Юлію Тимошенко тягне до землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлію Тимошенко тягне до землі

Аграрний ринок
272
Учорашнє засідання Кабінету міністрів пройшло несподівано спокійно. Юлія Тимошенко утрималася від публічної критики на адресу Віктора Ющенка, а представник секретаріату президента (СП) Ян Берназюк зовсім відмовився спілкуватися з журналістами. Хоча на закритій частині засідання прем'єр і представник СП розійшлися в думках про порядок проведення земельних аукціонів.
Найбільш проблемна тема засідання Кабінету міністрів була відома заздалегідь - у минулий четвер уряд прийняв рішення повторно розглянути на ньому постанову про порядок проведення земельних аукціонів, дію якого було припинено президентом раніше.
Президент Віктор Ющенко кілька разів жорстко критикував Кабмін за цей намір і навіть звинуватив уряд у лобіюванні корупційних схем. "Я переконаний, що це (запропонований урядом порядок проведення земельних аукціонів) нова схема корупції", - заявив глава держави 14 квітня у Варшаві.
Пам'ятаючи напружену атмосферу попереднього засідання уряду, журналісти очікували нової сутички прихильників президента та прем'єра. Але цим очікуванням не призначено було збутися. Чиновники, що найбільш завзято підтримували президента тиждень тому, цього разу не були присутні на засіданні - голова Мін'юсту Микола Оніщук перебував з робочим візитом у США, віце-прем'єр Іван Васюник, голова Міносвіти Іван Вакарчук і міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко супроводжували президента в його робочій поїздці в Донецьк, а перший заступник голови СП Олександр Шлапак просто не з'явився в будівлі Кабміну.
Однак найбільше журналісти були здивовані тим, що й сама Юлія Тимошенко не скористалася з можливості вступити в заочну дискусію із президентом. Це було тим більше дивно, якщо врахувати, що народні депутати фракції БЮТ у своїй останній заяві висунули на адресу глави держави низку обвинувачень .
Тимошенко відмовилася від проведення традиційної підсумкової прес-конференції, а в короткому вступному слові жодного разу не згадала про свій конфлікт із главою держави. Більше того, перераховуючи питання порядку денного, прем'єр навіть не згадала про головне з них - земельне. Замість цього глава уряду присвятила свій виступ підсумкам візиту в Страсбург.
- Учора і генеральний секретар Ради Європи, і президент ПАРЄ дали найвищу оцінку боротьбі з корупцією в Україні. На всіх зустрічах мені говорили про це, - повідомила вона.
Закрита частина засідання Кабміну тривала більше чотирьох годин. Про підсумки розгляду питань журналісти дізнавалися від членів уряду, що час від часу виходили на перекур. Обговорення законопроекту про державні закупівлі, розробленого на основі чинного тимчасового положення про проведення тендерних закупівель, зайняло не менше години.
Після тривалої дискусії члени Кабміну все-таки затвердили цей документ і направили його в парламент. Наступним питанням порядку денного став розгляд проекту Повітряного кодексу, що регулює діяльність аеропортів та авіаперевізників. "Ми не затвердили кодекс. Надійшло багато пропозицій. І не тільки від секретаріату президента. Документ відправлений на доопрацювання", - зізнався журналістам голова Мінтрансу Йосип Вінський.
Питання проведення земельних аукціонів розглядалося в числі останніх. Учасники засідання неохоче розповідали про перебіг його розгляду, але один із чиновників на умовах анонімності поділився інформацією з Комерсантом.
- Міністр охорони навколишнього середовища Георгій Філіпчук доповів, що побажання секретаріату президента враховані. Ян Берназюк (керівник служби СП із питань забезпечення зв'язків з урядом і парламентом) зачитав нові вимоги і запропонував відправити документ на доопрацювання. Але Кабмін затвердив постанову, - розповів співрозмовник.
Незабаром залу засідань покинув сам Берназюк. Він виглядав незадоволеним і відповідав на питання лише кивком голови.
- Ваші побажання врахували? - запитали в нього. Ян Берназюк негативно покачав головою. - Виходить, постанова прийнята в тій же редакції, у якій вона була ветована президентом?
Берназюк ствердно кивнув. - Президент ветує її вдруге? - уточнив один з журналістів. - Я не вповноважений про це говорити, - відповів нарешті Ян Берназюк і зник у коридорах Кабміну.
Георгій Філіпчук висловив іншу думку. - Ми зняли всі проблемні питання, ліквідували монопольних суб'єктів при проведенні аукціонів і передали функцію їхнього проведення місцевим органам влади. Ми максимально врахували пропозиції секретаріату президента, - заявив міністр, вийшовши до журналістів по закінченні засідання.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас