Скандинавська гривня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандинавська гривня

Валюта
3218
За два роки вартість валюти "гривня" упала від ізраїльського шекеля до норвезької крони
Цього року виповнилося 230 років знаку долара. Першого квітня 1778 року торговець із Нового Орлеана Олівер Поллок придумав графічний знак американської валюти. Українська грошова одиниця обзавелася своїм символом тільки чотири роки тому завдяки старанням тодішнього голови Нацбанку Сергія Тігіпка.
Офіційний знак гривні складається з рукописного варіанта "г", першої букви назви, і двох горизонтальних паралельних ліній - традиційного для фінансового світу символу стабільності. Наслідування знаку долара відразу впадає в око. Гривню з доларом об'єднує не тільки схожість графічних символів, але й багаторічна жорстка прив'язка української валюти до американської.
За два роки існування "курсу 5,05" гривню обійшли хорватський кун, датська крона і норвезька крона. Шведська крона теж практично наздогнала гривню. Українська валюта перебуває сьогодні між єгипетським фунтом (92 гривні за 100 фунтів) і норвезькою кроною (101 гривня за 100 крон).
Хоча два роки тому 100 норвезьких крон коштували всього 78 гривень, а українські гроші були рівні ізраїльському новому шекелю (107 гривень за 100 шекелів). Сьогодні за 100 шекелів треба віддати 144 гривні. Таким чином, серед п'ятдесяти основних світових валют українська гривня перебуває в золотій середині і розмістилася в компанії скандинавських валют.
Скільки коштують гроші
Беззастережну першість серед найдорожчих грошей світу втримує кувейтський динар. Компанію йому складають оманський ріал і бахрейнський динар. Гроші близькосхідних нафтовидобувних країн є найдорожчими на планеті. Для того щоб потримати в руках один динар, прийдеться полегшити свій гаманець на дев'ятнадцять гривень. До слова, відчуття в руках будуть не зовсім звичні: кувейтські гроші зроблені із пластику. Мешканці Кувейту на життя не скаржаться - кожен п'ятнадцятий громадянин є мільйонером.
У число найбільш дорогих грошей у світі входить латвійський лат, що коштує одинадцять гривень. Валюта цієї колишньої радянської республіки коштує більше британського фунта стерлінгів та євро. Замикає ТОП-5 від НБУ азербайджанський манат (6 грн.). Долар у рейтингу офіційних валютних курсів Національного банку посідає сьоме місце. За останні два роки він пропустив уперед, крім азербайджанської валюти, ще й швейцарський франк.
Найдешевшими валютами у світі є південнокорейський вон і монгольський тугрик. Один вон або тугрик коштують півкопійки.
Історія валютних відносин
В 1992-1996 роках долар в Україні подорожчав до купоно-карбованця в 880 разів. Курс уведеної в 1996 році гривні тримався на зовнішніх запозиченнях. Як тільки вони почали висихати, українська валюта в 1998-1999 роках знецінилася щодо долара в 2,2 рази. Протягом 2001-2004 років гривня підсилилася щодо долара на 2,4%. В 2005 році - ще на 4,8%. З 2006 року курс стабільний - 5,05 гривні за долар.
Фіксований курс не є винаходом Нацбанку України. На початку 1990-х так само діяли в сусідній Росії, у той час як країни Центральної та Східної Європи фіксували курс своїх валют відносно німецької марки, а пізніше до євро. Фіксований валютний курс в 2004-2007 роках мала кожна друга з десяти нових країн-членів ЄС. У такий же спосіб донедавна діяли й країни Перської затоки. Влада Кувейту скасувала прив'язку своєї валюти до долара тільки в 2007 році. Долар, що слабшає, тяг униз кувейтський динар, а це могло привести до втрати статусу найдорожчої валюти світу.
Жорстка прив'язка гривні до долара викликає усе більше питань. Головне з них - наскільки справедливо оцінена українська валюта. Адже за останні два роки долар поступився позиціями євро на 10%. Це означає, що гривня втратила десяту частину своєї купівельної спроможності щодо товарів з Євросоюзу. Стосовно польського злотого вона стала наполовину дешевша (2006 рік - 1,58; 2008 - 2,33). Російський рубль минулої осені вперше з 1998 року став коштувати дорожче 20 українських копійок.
Чи потрібна ревальвація
Українська національна валюта недооцінена - це визнають навіть у Нацбанку. Але зміцнення гривні невигідно великим експортерам. Ослаблення американської валюти та збільшення цін на метали в останні роки надавали підтримку експорту і стимулювали приплив іноземного капіталу в Україну.
Прихильники того, що гривня недооцінена, посилаються на так званий Індекс Біг-Мака. Якщо розрахувати курс гривні до долара, виходячи зі співвідношення цін на стандартний у всіх країнах гамбургер, долар буде коштувати дешевше трьох гривень, а зовсім не звичні українцям п'ять. За цінами на гамбургер, поряд з валютами країн Південно-Східної Азії, гривня входить у десятку найбільш недооцінених світових валют. Але Національний банк як і раніше вважає ревальвацію гривні недоцільною.
"Ми можемо зміцнити гривню, але в нас і так негативне сальдо торговельного балансу. Спровокувати ще більший розрив?" - наводить аргументи головного банку країни виконавчий директор НБУ з питань банківського нагляду Олександр Киреєв. Керівник групи радників прем'єра Віталій Гайдук недавно запропонував ідею прив'язки курсу гривні до валютного кошика (долар плюс євро і фунт стерлінгів), що дозволило б ураховувати особливості українського експорту та імпорту.
Андрій Кашуба
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас