Козаченко: Через заборону експорту с/г культур Україна втратила 1,2-1,4 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Козаченко: Через заборону експорту с/г культур Україна втратила 1,2-1,4 млрд дол.

Аграрний ринок
235
За останні 2 роки в зв'язку із забороною експорту с/г культур Україна втратила близько 1,2-1,4 млрд дол.
Про це на прес-конференції повідомив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
За словами Козаченка, на сьогоднішній день Україна має близько 12 млн т зернових. На початок жнив, за прогнозами Л.Козаченка, на елеваторах залишиться надлишок у розмірі 7 млн т. Всього на сьогоднішній день на елеваторах в Україні може зберігатися близько 30 млн т. Цього року планується зібрати близько 40 млн т. Таким чином, близько 17 млн т просто ніде буде зберігати.
Прокоментувавши слова Козаченка, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич доповнив, що за рахунок недосконалої політики за останні 2 року втрати Українських фермерів досягають близько 8 млрд грн.
Він додав, що провідним с/г виробниками України було направлено листа прем'єр-міністрові України з вимогою скасувати квотування на вивіз зерна з України. При цьому він додав, що що країни, які вступили до СОТ не можуть квотувати вивіз будь-якої продукції, яка проводиться в країні, зокрема с/г.
Разом з тим Козаченко погрозив, що українські виробники зерна почнуть масові страйки після травневих свят, якщо уряд не скасує квотування на вивіз зерна. За його словами, до таких дій українських с/г виробників підштовхне те, що вони не можуть продати своє ж зерно, у зв'язку з чим зазнають колосальні збитки.
Він відзначив також, що Україна має величезні перспективи, щодо виготовлення зернових. Так на сьогоднішній день Україна може 100% закрити світові потреби по ячменю і може бути серйозним гравцем на ринку пшениці та кукурудзи, за умов розумної політики уряду. Президент конфедерації повідомив, що цього року бюджетом України передбачено 60 млн грн для кредитування с/г виробників, проте на сьогодні вони не отримали з цієї суми ні копійки.
У свою чергу Президент України Віктор Ющенко 28 березня ц.р. заявив про неефективність агрополітики на зерновому ринку. "Нам потрібна чесна розмова по зерновому ринку. Сьогодні 6 млн т зерна лежить на елеваторах. Це вище за середньостатистичний рівень за останні роки", - відзначив він. Президент також назвав таку ситуацію "вульгарною по відношенню до інтересів українського виробника зерна". Крім того він вважає, що зерновий ринок в Україні є корумпованим, оскільки близько 5 млн т зерна не знайшли свого застосування. За словами Ющенка, значна кількість цього зерна могла б бути експортована. Ціна питання - 2,5 млрд дол., які не отримало сільське господарство, підкреслив він.
Нагадаємо, у вересні 2007 р. Кабмін встановив з 1 листопада по 31 березня 2008 р. квоти на експорт зерна у розмірі 1,203 млн т (600 тис. т кукурудзи, 400 тис. т ячменю, 200 тис. т пшениці і 3 тис. т жита).
31 жовтня 2007 р. уряд України переніс збільшення квот на експорт зерна з країни на 1,203 млн т з 1 листопада на 31 грудня 2007 р. Цим же документом Кабмін подовжив дію затверджених раніше експортних квот на зерно у розмірі 12 тис. т по 3 тис. т на пшеницю, жито, кукурудзу та ячмінь.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас