Екологи Росії: Застосування українських труб у меліорації РФ небезпечно через радіацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екологи Росії: Застосування українських труб у меліорації РФ небезпечно через радіацію

Казна та Політика
239
"Застосування забруднених радіацією українських труб у меліоративних системах Росії несе в собі загрозу радіоактивного зараження плодоовочевих й інших сільськогосподарських культур. Вживання людиною плодів і овочів, заражених радіацією, приведе до непоправних для здоров'я людини наслідків", йдеться в звертанні Громадської екологічної організації "Зелена хвиля", направленому на ім'я Міністра сільського господарства РФ Олексія Гордєєва, а також керівникам Росспоживнагляду і Ростехнагляду Геннадію Онищенку і Костянтину Пуліковському.
Голови цих відомств повинні узяти на контроль технічну і радіаційну безпеку труб, що використовуються в зрошувальних системах на полях Росії, вважають екологи. Сьогодні, разом з початком реалізації нацпроекту "Розвиток АПК" системи меліорації активно відроджуються в багатьох регіонах – в Орловській, Самарській, Саратовській, Ульяновській областях, на півдні країни. Проте, на ремонтно-відновні роботи меліоративних систем з бюджетів країв і областей виділяється в кращому разі чверть від мінімальної потреби, вказують екологи, помічаючи при цьому, що "недолік інвестицій в найважливішу галузь сільського господарства може мати серйозні екологічні наслідки".
Найбільш небезпечним з таких наслідків стало те, що прагнучи буквально "викроїти" з мізерного фінансування "зайвий кілометр" труб, використовуваних у меліорації, багато сільськогосподарських підприємств почали купувати неякісну російську, а дешеву українську трубну продукцію, кажуть екологи. Ціни між російськими і українськими трубами дійсно на користь останніх, стверджують вони. Проте навряд чи сільгоспвиробники усвідомлюють те, що дешевизна українських труб пояснюється тим, що виготовлені вони з метала, вивезеного з території Чорнобильської АЕС.
За словами керівника об'єднання "Комбінат" Михайла Сєдова, який ліквідовував наслідки катастрофи на ЧАЕС, "територія навколо саркофага стала дойною коровою, до якої "присмокталися" десятки різних ПП, ТОВ і АТ. Зосереджені в 30-кілометровій зоні опромінені металоконструкції, кинуті ліквідаторами корпуси бульдозерів і вертольотів, трансформаторні будки варварські розбираються і в обхід КПП вивозяться з території зони".
Саме цей радіоактивний брухт, зібраний на ЧАЕС і вивезений на металургійні комбінати для подальшого переплавлення, стає сировиною для виготовлення дешевих труб й іншої української металопродукції. "Це не міф, восени минулого року на Ростовській митниці затримали дуже велику партію радіоактивних водопровідних труб українського виробництва, радіаційний фон яких у десятки разів перевищував норму. Одержувачем вантажу значилося одне з найавторитетніших сільгосппідприємств регіону, продукцію якого (помідори, огірки і картоплю) ми регулярно купуємо в магазинах", – нагадують екологи.
На думку голови ОЕО "Зелена хвиля" Сергія Авдєєва, "застосування на полях Росії радіоактивних труб, дискредитує саму ідею Державної програми "Розвиток сільського господарства і регулювання ринків сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства на 2008 - 2012 роки", покликану сприяти розвитку агрокомплексу в цілому і системи меліорації, зокрема".
Екологи впевнені, що необхідно негайно посилити вимоги до якості трубної продукції, що постачається для потреб сільськогосподарських підприємств, а також ввести обов'язкову сертифікацію металопродукції на предмет її радіоактивної безпеки. У "Зеленій хвилі" виступають і за вживання ще жорсткіших заходів – екологи наполягають на виключенні українських металотрейдерів і українських виробників металопродукції зі списку постачальників трубної продукції для потреб сільського господарства Росії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас