Запоріжжя прицінюється до хліба та олії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запоріжжя прицінюється до хліба та олії

Аграрний ринок
151
Влада Запоріжжя, жировики і пекарі мають намір узгоджено діяти проти збільшення вартості продуктів першої необхідності - хліба та олії. Однак заплановане на 16 квітня попереднє узгодження двох меморандумів не відбулося - виробників не влаштовують умови місцевих чиновників.
Перший заступник голови Запорізької облдержадміністрації Олександр Бережной повідомив: "Документ, що ми плануємо підписати, не належить до регуляторних актів.
Він стане свідченням високої моральної відповідальності регіональних виробників продуктів харчування першої необхідності і їхніх прагнень наповнити ринок якісною продукцією за прийнятними цінами".
Керівники хлібопекарських і борошномельних підприємств області в цілому згодні із пропозицією облдержадміністрації забезпечити стабільну цінову ситуацію. Однак кілька пунктів меморандуму їх насторожує. За словами голови правління найбільшого виробника хлібобулочних виробів у Запоріжжі - ТОВ "Хлібодар" - Дмитра Шабанова, їх зацікавила тільки пропозиція влади сприяти врегулюванню відносин між постачальниками зерна та виробниками хліба.
"Якість зерна з Держрезерву жахлива. У попередні рази ми змушені були домішувати своє зерно в державне, інакше була б катастрофа. А ціна на це зерно навряд чи буде менша. А пункт, за яким наша рентабельність повинна бути всього до 5%, взагалі може привести до омертвіння галузі", - поскаржився Шабанов.
Власник ВАТ "Ольф-лтд" Сергій Ольшанський взагалі закрив виробництво: "Цим бізнесом зараз займатися вбивчо. Я скоротив 250 робочих місць. Тому що закупівельна ціна на зерно за одну тонну підвищилася з 600 до 1300 грн., а ціну на хліб не дай Боже підвищити: держава відразу застосує заходи регулювання та тиску".
Минулого тижня Олександр Бережной погодив з керівниками масложирових підприємств області кілька спільних дій. За його інформацією, обласна адміністрація буде сприяти виробникам в одержанні ліцензій і розподілі квот на експорт, буде здійснювати заходи щодо просування продукції на зовнішні ринки.
А керівники масложирових підприємств повинні забезпечити безперебійні поставки продукції в торговельні мережі, дотримуватися встановлених граничних торговельних надбавок, не допускати необґрунтованого збільшення цін.
Голова правління ЗАТ "Запорізький олієжиркомбінат" Анатолій Савус нагадав, що світові ціни на рослинні олії ростуть, тому що в країнах Азії і Європи його вже застосовують як сировину для виробництва біопалива. "Рослинна олія перемістилася зі сфери харчової в енергетичну і тепер прив’язується до ціни на нафтопродукти. Я готовий підписатися під меморандумом, але це навряд чи допоможе нам вирішити проблему", - відзначив Савус.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас