Дорога до дорогих позик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорога до дорогих позик

Валюта
494
У третій декаді квітня українські банки почнуть одержувати підписані аудовані річні звіти. Це відкриє їм шлях на зовнішні ринки в травні-серпні.
Але позики не будуть дешевими - на ціну будуть впливати масований попит з боку гравців зі СНД і ризики, що збільшуються, України як країни.
Кредитне віконце для українських позичальників - банків і корпорацій - за традицією відкриється в травні. До цього місяця провідні гравці ринку вже повинні мати на руках річну аудовану звітність і мати у своєму розпорядженні можливість швидко підготувати документи для угоди. Але, незважаючи на зниження ставки три- і шестимісячного доларового Libor, до якого за традицією прив’язується вартість синдикатів та євробондів вітчизняних гравців, зовнішні позики стануть для них ще дорожчими.
На думку голови правління Укрсиббанку Олександра Адарича, зниження лондонської міжбанківської ставки компенсується збільшенням ризику України. "Ми самі зараз ведемо активну підготовку до запозичень на зовнішніх ринках і бачимо, що прийнятною для нас на сьогодні є ставка близько 8% річних", - говорить пан Адарич.
Швидше за все, банкір має на увазі ставку купона по зобов'язаннях свого банку, тому що ефективна ставка по позиках для українських банків і компаній може виявитися набагато вищою. На ціні зовнішніх позик обов'язково відіб'ється високий попит на них з боку кредитно-фінансових установ і господарюючих структур з ринків, що розвиваються. У другій половині минулого року багато банків відклали свій вихід на зовнішні ринки. Тепер вони спробують надолужити втрачене.
При цьому банкіри очікують збільшення активності на ринку зовнішніх позик не тільки банків, але й корпорацій - жорстка кредитна політика НБУ вже привела до збільшення кредитних ставок в Україні, що робить зовнішні ринки привабливими для корпоратів навіть при ставці 12+. Для банків ставка по зовнішніх позиках на сьогодні повинна становити близько 10% річних, про що говорить ціна кредитних деривативів на зобов'язання українських банків (індекси iTraxx і CDS/CDX).
Індекс, що відображає поточну вартість таких деривативів, із початку року стабільно тримається біля позначки 520-550 пунктів над Libor. За умови, що кредитні деривативи торгуються на рівні 0,9 від купонної вартості кредитів, це означає, що іноземні інвестори готові кредитувати ринки, що розвиваються, по купонній ставці не нижче 8,5% річних.
"За моїми оцінками, середня ефективна ставка для українських позичальників зараз може перебувати біля позначки 10% річних", - вважає Олександр Адарич. Якщо такі умови зовнішніх запозичень збережуться на час кредитного вікна, то ставки по позиках у доларі для української економіки до літа повинні скласти не менше 15% річних.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас