Якщо купувати замок, то у Франції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо купувати замок, то у Франції

Нерухомість
502
Досягнувши успіху в житті і сколотивши солідні статки, люди можуть дозволити собі жити собі на втіху.
Зокрема, одні відправляються в круїз на власній яхті, інші починають збирати твори мистецтва, треті влаштовують розкішні свята. А хто-хто купує справжні замки. І хоча придбання історичної нерухомості - завдання непросте, але цілком здійсненне.
Франція - одне з найпривабливіших місць Європи для майбутнього власника замка. Завдяки багатовіковому процвітанню та багатій історії країна зберегла кілька десятків тисяч замків, з яких щорічно на продаж виставляються кілька сотень. Така багата пропозиція сприяє тому, що ціни на замки у Франції одні із найдоступніших у Європі.
Наприклад, історична нерухомість Німеччини, Швейцарії або Англії в 2-3 рази дорожча. Звичайно ж, у Східній Європі палаци та фортеці з історією набагато дешевші, але ціни на нерухомість тут піддані впливу економічних циклів, що робить покупку замка ризикованою інвестицією.
У стабільній і благополучній Франції ціни на замки постійно ростуть протягом останніх 40 років. Однак за останні 10 років вартість французької історичної нерухомості буквально злетіла до небес. Це пов'язане із приходом на ринок міжнародної клієнтури.
Відзначимо, що більшість покупців цього специфічного житла - англійці, "гнані" різким збільшенням цін на подібну нерухомість на їхньому острові. Вартість замка залежить від місця розташування, стану будівлі та схоронності справжнього архітектурного оздоблення як самого будинку, так і прилеглого до нього парку.
А славне історичне минуле маєтку підніме ціну принаймні на 10%.
Невеликий замок у гарному стані з парком на гектар біля Парижа, на околицях Блакитного берега, у Нормандії або в долині Луари буде коштувати 2-3 млн євро. Напівруїну де-небудь у французькій глибинці: в Оверні, Лімузені, Кантале або Лозере - можна купити і за 300 тис. євро. А от кількість житлової площі в стародавній фортеці або палаці є скоріше другорядним ціноутворюючим фактором, тому говорити про усереднену ціну на квадратний метр просто не має сенсу. Покупка замка порівнянна із придбанням унікальних творів мистецтва. Необхідно враховувати, що, вступаючи у володіння шедевром архітектури, новоспечений замковласник стає хазяїном самостійного малого підприємства, утримання якого вимагає значних щорічних витрат. Тільки на оплату двох чоловік обслуговуючого персоналу: садівника та домробітниці - витрати складуть щонайменше 30 тис. євро. Іншу велику статтю витрат складе опалення просторих приміщень шато (треба пам'ятати, що мазут або газ обкладається у Франції значним держмитом). Не можна забувати про податки і збори, величина яких залежить від особливостей економічного розвитку місцевості.
Наприклад, поблизу Парижа поземельний податок часто значно нижчий, ніж у сільських регіонах. До цього додається Податок солідарності на майно (ISF), що стягується з дорогої власності, ціна якої перевищує 760 тис. євро.
Наприклад, за замок вартістю мільйон ISF становить 0,55% з 240 тис. євро.
Іншою чималою турботою буде підтримка загального стану замка і його благоустрою. Навіть для таких простих робіт, як проведення електропроводки або модифікація сантехніки, потрібно залучати досвідчених архітекторів і майстрів, які досить дорогі, і на них великий попит.
Якщо раптом замок є пам'яткою архітектури, всі будівельні роботи повинні бути погоджені з Міністерством культури (Service régional du patrimoine et monuments historiques), що може збільшити їхню вартість, не кажучи вже про час, витрачений на оформлення бюрократичних формальностей. Якщо ж шато не занесено в список пам'яток архітектури, то теоретично хазяїн може переробити будинок як завгодно, але це за умови, що місцевий муніципалітет, керуючий територією, на якій знаходиться цей замок, не наклав своїх обмежень на подібний тип будівель.
Наприклад, місцева влада може накласти обов'язок крити дах винятково черепицею, дотримуватись певної поверховості і т.д. А от що стосується парку і територій, що прилягають до замка, вони є природним простором, охоронюваним державою, що означає, що хазяїн не владний ні здійснити перепланування парку, ні зрубати дерева, що заважають йому, ні побудувати нові приміщення. З нововведень, які він може тут собі дозволити, будуть тільки тенісний корт або басейн. Щоб знайти підходяще шато, не уникнути звернення до ріелторів, що спеціалізуються на історичній нерухомості. Таких фахівців у Франції всього чотири або п'ять, і територію держави вони поділили між собою на сектори, тому придбати замок, що сподобався, можна тільки в певного агента, у чийому віданні перебуває дана територія.
Агентства зазвичай приймають до продажу володіння, тільки провівши їх юридичну та будівельну експертизу. Комісійний збір досить великий (від 5%), але натомість вони дають гарантію того, що нерухомість, яка купується, не таїть у собі таких прихованих серйозних дефектів, як осілий фундамент або ушкодження несучої структури. Купувати прямо у власників небезпечно практичними негараздами, оскільки може трапитися, що власник замка виставляє його на продаж, ще не вирішивши свої проблеми про розділ спадщини.
До того ж ріелтори запропонують вам багатий вибір - кілька десятків маєтків, що дозволить значно заощадити час. Що стосується часу на пошуки замка, він обернено пропорційний його вартості: історичної нерухомості, ціна якої перевищує десяток мільйонів, не так вже і багато, так що зробити свій вибір значно легше. І на завершення - конкретний приклад замка, проданого кілька місяців тому за 1 млн 900 тис. євро:
Триповерхова будівля 18 століття стилю класицизм (850 кв. м житлової площі) прекрасної схоронності розташована в центрі Нормандії (департамент Ер, долина Небурга), на півдорозі між Парижем та узбережжям. Його оточує ландшафтний парк на 20 га, де примітні ставок, "французький" сад, столітні дерева, флігелі, стайня та голубник 18 століття.
Тут є також опалювальний басейн і тенісний корт.
Зразкова вартість утримання на рік :
- садівник і сторож - 45 тис. євро ;
- опалення - 5 тис. євро ;
- поземельний податок і податок на проживання - 5 тис. євро.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас