Туркменія міняє тисячу манатів на один — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія міняє тисячу манатів на один

Валюта
272
З 1 січня 2009 р. у Туркменії почнеться деномінація національної валюти: в обіг будуть уведені нові манати, причому 1000 старих манатів буде обмінюватися на один новий. Відповідний указ президента Гурбангули Бердимухаммедова був оприлюднений у вівторок.
Рішення прийняте "з метою підвищення ефективності обігу маната, спрощення ціноутворення та адаптації до ринкових відносин, полегшення проведення розрахунків, ведення бухгалтерської і статистичної звітності, а також економії державних коштів". Заміна старих манатів на нові буде проводитися весь наступний рік. У цей період старий і новий манат будуть використовуватися на рівні.
Розробка оновлених грошових купюр була доручена давньому партнерові Туркменістану - британській компанії De La Rue International Limited. На нових банкнотах будуть зображені видатні історичні особистості, що прославили туркменський народ. Причому на лицьовій стороні п'ятисотенної купюри буде поміщений портрет першого президента країни Сапармурата Ніязова, що раніше прикрашав банкноти і монети всіх номіналів (від 50 до 10 000). При цьому нумізмати відзначають, що купюра 500 манатів буде досить рідкісною, і згодом лик колишнього президента вже не буде асоціюватися з туркменськими грішми.
Проводити деномінацію маната прийдеться новому главі ЦБ Туркменії, оскільки президент країни звільнив Гелдімирата Абілова з посади голови центробанку "за допущені недоліки, незабезпечення на належному рівні роботи центрального банку", але при цьому зажадав від уряду "з 1 травня встановити змінний курс маната до долара США", щоб до початку 2009 р. у країні був єдиний курс.
Раніше Гурбангули Бердимухаммедов розпорядився встановити офіційний курс долара із січня 2008 р. на рівні 6250 манатів, а максимальний комерційний курс, за яким можна продавати американську валюту, - 20 тис. манатів. Протягом попередніх дев'яти років - з 1998 р. - офіційний курс у Туркменії становив 5200 манатів за $1, при цьому на чорному ринку за американську валюту можна було одержати в кілька разів більше. Так, у грудні 2007 р. неофіційний курс становив 23,6 тис. манатів за $1, а за попередні дев'ять років коливався в межах від 16 тис. до 26 тис. манатів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас