Президент пішов в опір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент пішов в опір

Банківські метали
526
Президент Віктор Ющенко завдав ще один удар по приватизаційних планах уряду. Учора своїм указом він скасував продаж Одеського припортового заводу.
У секретаріаті президента не виключають, що може бути заблокована і приватизація "Укртелекому".
Віктор Ющенко указом №359 від 15 квітня призупинив розпорядження Кабміну, яким були затверджені умови конкурсу із продажу 99,52% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ). На думку глави держави, через відсутність держпрограми приватизації продаж ОПЗ неможливий. Президент уже подав у Конституційний суд подання із проханням визначити, чи відповідає рішення Кабміну основному закону. У секретаріаті президента вчора пояснили, що позиція Віктора Ющенка повністю підтверджує рішення Ради національної безпеки та оборони від 15 лютого, за яке голосувала також прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
Нагадаємо, тоді було ухвалено рішення не проводити продаж стратегічних підприємств, якщо він приведе до монополізації ринку. Тому президент доручив Кабміну доопрацювати проект держпрограми приватизації, а також затвердити "Методику прогнозування наслідків приватизації підприємств-монополістів для економічної безпеки країни". Керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський учора повідомив, що відносно приватизації "Укртелекому", 67,79% акцій якого Кабмін планує продати вже в I півріччі, "також є питання, виходячи з тих же факторів, що й в ОПЗ".
Указ Віктора Ющенка вчора підтримала глава Фонду держмайна Валентина Семенюк: "Фонд підтримує саме зважений підхід до приватизації держмайна, а не масовий його розпродаж". Пані Семенюк повідомила, що вже направила в Кабмін проект держпрограми приватизації на 2008-2011 роки, де враховані всі заперечення президента.
В уряді із президентом не згодні. Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов учора заявив: "Останнім часом було підписано кілька указів, що повністю блокують чесну та прозору приватизацію. Вважаю, що це демонстративне перевищення повноважень, свідома та агресивна політика, направлена на руйнування бюджету країни поточного року, на економічну дестабілізацію і на збереження корупційних схем у приватизації і діях Фонду держмайна". Нагадаємо, 11 квітня Віктор Ющенко вже призупинив продаж підприємств "Турбоатом" і феодосійського заводу "Море".
Аналітики позитивно оцінюють укази президента. "В Україні повинна бути застосована практика, що зарекомендувала себе в інших країнах з перехідною економікою - Польщі, Болгарії або Румунії, які формували план приватизації держмайна відразу на кілька років уперед", - говорить старший економіст Bleyzer Foundation Олег Устенко.
На його думку, це дасть Україні можливість провести грамотну маркетингову кампанію, відрекламувати активи, що виставляються на продаж, а великим західним інвесторам - побудувати свою стратегію виходу на український ринок або розширити свою присутність на ньому.
На думку президента Українського товариства фінансових аналітиків Юрія Прозорова, тепер можна судити про те, що позапланового надходження від приватизації, необхідного для виплат боргів Ощадбанку СРСР, не буде. "Більше того, під загрозою виплати бюджетних видатків, - говорить він. - Для вирішення цієї проблеми в уряду є лише один вихід - відмовитися від принципу ненарощування зовнішнього боргу".
Як Віктор Ющенко дозволяв і забороняв продаж ОПЗ
У серпні 2005 року Кабінет міністрів доручив ФДМ провести конкурс із продажу ОПЗ. Але в жовтні президент Віктор Ющенко ветував закон про приватизацію заводу. У січні 2006 року Верховна рада подолала вето президента, але вже в березні пан Ющенко підписав новий закон про заборону приватизації ОПЗ.
У листопаді 2006 року Віктор Ющенко зажадав від парламенту внести ОПЗ у список об'єктів, що підлягають приватизації. Верховна рада затвердила закон про перелік об'єктів приватизації на 2007 рік, включивши в нього ОПЗ. Але наприкінці грудня 2007 року глава держави знову ветував закон.
У січні 2007 року Верховна рада прийняла новий закон про перелік об'єктів, що підлягають приватизації в 2007 році, із президентськими поправками. У серпні ФДМ оголосив конкурс із продажу 99,5% акцій ОПЗ із початковою ціною 2,5 млрд грн. Але в жовтні Віктор Ющенко своїм указом скасував приватизацію підприємства.
У січні 2008 року Кабмін вніс ОПЗ у список об'єктів, що підлягають приватизації. У лютому ФДМ оголосив конкурс із продажу 99,5% акцій ОПЗ. Початкова вартість пакета склала 3 млрд грн. Конкурс повинен був відбутися 6 травня.
Віктор Ющенко скасував звільнення керівників ФДМ
Учора президент Віктор Ющенко підписав указ, яким призупинив низку розпоряджень Кабінету міністрів про кадрові перестановки у Фонді держмайна (ФДМ) і направив відповідне подання в Конституційний суд, повідомила прес-служба секретаріату президента.
Зокрема, глава держави заблокував проведення службового розслідування діяльності голови ФДМ Валентини Семенюк, звільнення її заступників Віктора Петрова, Світлани Ледомської та Олександра Потімкова, а також призначення Сергія Петрашка і Вадима Фесенка на посади заступників голови ФДМ.
Нагадаємо, у січні уряд вніс пропозицію у Верховну раду про призначення народного депутата Андрія Портнова (БЮТ) головою ФДМ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас