Експерти: Вербальна інтервенція не допоможе зупинити падіння долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Вербальна інтервенція не допоможе зупинити падіння долара

Валюта
394
На світовому валютному ринку триває зростання єдиної європейської валюти по відношенню до долара. Більшість експертів відзначають, що вербальна інтервенція не допоможе зупинити падіння долара, що триває. Про це передає Reuters.
Наприкінці минулого тижня міністри фінансів "Великої сімки" (G7) вперше за останні декілька років виразили побоювання з приводу різких коливань курсів основних світових валют. "З моменту нашої останньої зустрічі відбулися значні коливання курсів основних валют, ми стурбовані їхнім впливом на стан світової економіки і на фінансову стабільність. Ми продовжимо уважно стежити за валютними ринками і у разі потреби вживатимемо заходів", - йдеться в спільній заяві організації.
Більш того, якщо монетарна влада єврозони дійсно хоче припинити дорожчання своєї національної валюти, їй слід проводити і відповідну грошово-кредитну політику, вважають експерти. "Поки Європейський центробанк (ЄЦБ) дотримуватиметься високої ставки рефінансування, інтервенція ні до чого не призведе", - вважає провідний економіст хеджевого фонду ECU Group Нейл МакКіннон.
Варто відзначити, що впродовж останніх 10 місяців ЄЦБ зберігає облікову ставку без змін на рівні 4%, пояснюючи це різким зростанням цін на продукти харчування і енергоносії. Зокрема, представники центробанку відзначають, що на даний момент основною проблемою економіки єврозони є зростання інфляції, яка б'є рекорди. Саме внаслідок високого рівня інфляції європейська монетарна влада і зберігає облікову ставку на такому високому рівні.
Тим часом, решта центробанків, навпаки, продовжує знижувати ставку рефінансування, сподіваючись запобігти подальшим негативним наслідкам серпневої кризи кредитів рівня subprime. Так, минулого тижня Банк Англії знизив облікову ставку до 5%, а Федеральна резервна система (ФРС) США за останні півроку знизила ставку рефінансування вже на 3 процентні пункти – до 2,25%. У зв'язку з цим економісти запевняють, що поки ЄЦБ не піде шляхом решти центробанків і не знизить облікову ставку, про падіння курсу євро по відношенню до долара можна забути.
Нагадаємо, що на даний момент на міжнародних біржах за 1 євро платять близько 1,5860 дол., тоді як до кінця першої половини дня 14 квітня за 1 євро давали близько 1,5780 дол. Таким чином, в порівнянні з попередньою торговою добою валюта США послабшала по відношенню до європейської приблизно на 0,5%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас